Egy gesztenyefán vitáznak a pártok

Egy törvénytelen favágás miatt ismét elmérgesedett a viszony a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezete és Dorin Florea demokrata–liberális polgármester között – írta keddi számában a Krónika.

MNO
2011. 09. 13. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdélyi napilap szerint a magyar önkormányzati képviselők felháborodását a Színház térről kivágott két egészséges gesztenyefa váltotta ki. A nyáron még csodálatosan zöldülő, egészséges fákat a polgármesteri hivatal az intézmény keretében működő szakbizottság tudta nélkül vágatta ki. Az önkormányzat hivatalos álláspontja szerint a főtérhez kapcsolódó Színház tér átrendezése megkívánta a két fa eltávolítását. A városháza ugyanakkor díszcserjék ültetését és az új zöldövezet mielőbbi kialakítását vállalta.

Bálint István önkormányzati képviselő, a fakivágások és -ültetések jóváhagyásával foglalkozó bizottság tagja azonban felhívta a figyelmet: „Nem mindegy, hogy Marosvásárhely belvárosában a hagyományosnak számító gesztenyefák állnak, vagy helyettük hecsedlibokrokat, díszalmát és díszszilvát ültetünk oda, mint ahogy a polgármester akarja.” Szerinte a leginkább a hárs illeszkedne a térbe, de – mint hangsúlyozta – a főtér részét képező Színház tér kialakításáról a szakembereknek kellene dönteniük. „Ehhez képest Marosvásárhelyen Dorin Florea az egyetlen, akinek a parancsára vágni vagy ültetni lehet” – mondta Kolozsvári Zoltán, az RMDSZ frakcióvezetője.

A Színház téri eset annál is inkább bosszantja az RMDSZ-t, mivel a nyár folyamán a városházi bizottság a két gesztenyefa megmentéséről döntött, mi több, augusztusban a kertészek csak a fák koronáit nyesték meg. Tavasszal a Bolyai téren, szintén törvényes engedély hiányában kivágott évszázados fák miatt tört ki a botrány. Akkor a környezetvédelmi tárca pénzbírsággal sújtotta a városházát, a civil társadalom pedig utcai tüntetést szervezett. A polgármesteri hivatal utólag virágágyásokkal pótolta a kivágott fákat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.