Egy meztelen kép miatt lett tiltólistás

Évszázados letiltás után ismét felkerülhetett egy amerikai könyvtár polcára Mark Twain Éva naplója című műve.

MNO
2011. 09. 25. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Charltoni Közkönyvtár vezetése még 1906-ban döntött úgy, hogy kitiltja falai közül a novellát, mert – annak bibliai, nevezetesen édenkerti tartalmához illőn – Éva meztelenül szerepel a műhöz rajzolt illusztrációban. Ezt nem illőnek találta a testület és döntése egészen mostanáig érvényben volt. A héten azonban nagyot változott a helyzet: a jelenlegi vezetés egyhangúlag megszavazta, hogy oldják fel a tilalmat.

Mark Twain ezt már nem érhette meg, bár ha sikerült volna neki, feltehetően akkor sem járna diadaltáncot, mivel annak idején sem kavarta fel a szemérmes szigor. A The New York Times című lap akkoriban foglalkozott az üggyel és megkereste az írót is, akit nemigen érdekelt egy művének kitiltása egy könyvtárból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.