Egyeztetések kezdődtek a gyógyszerhiány megakadályozására

Az országos tiszti főgyógyszerész szerint az október 1-jei jelentős árcsökkenések miatt egyes gyógyszerekből szeptember végén valóban lehet átmeneti készlethiány, annak elkerülésére azonban egyeztetéseket kezdett a gyógyszerészi kamara. A köztestület elnökének közlése szerint az eddigi visszajelzések pozitívak, így sikerülhet jelentősen mérsékelni a prognosztizált hiányt. Az OEP szerint biztosan nem lesz ellátási probléma.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809319" target="_blank"><strong>• Gyógyszerellátási gondok lehetnek?</strong></a>

MNO
2011. 09. 13. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) korábbi közlése szerint októbertől jelentősen csökken több gyógyszer, többek között vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők, antidiabetikumok, antidepresszánsok, valamint onkológiai szerek ára. Az OEP július végén számolt be arról, hogy életbe lépett a „generikus”, vagyis az azonos hatóanyagú készítmények piacra jutását módosító szabályozás, amely által az emberek sokat spórolhatnak, ha az azonos hatóanyagú készítmények közül a legkedvezőbb árú és támogatású úgynevezett preferált gyógyszereket kérik a patikákban.

Az új szabályok szerinti első eljárás során a gyógyszergyártók 458 termékre nyújtottak be átlagosan 25 százalékos árcsökkentést. Ennek eredményeként egyes vérnyomás- vagy koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekért a betegeknek dobozonként akár ezer forinttal is kevesebbet kell majd fizetniük, mint korábban – hangsúlyozta az OEP. Októbertől több gyógyszer, többek között vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők, antidiabetikumok, antidepresszánsok, valamint onkológiai szerek ára jelentősen csökkenhet.

A Magyar Hírlap hétfői számában arról írt, hogy az OEP és a gyártók közötti ártárgyalások nyomán az olcsóbbá váló medicinákból rendre átmeneti hiány alakul ki a patikákban. Ennek az az oka, hogy a gyógyszertárak a finisben igyekeznek megszabadulni a majdan csökkentett árú készleteiktől, hogy ne érje őket veszteség. Ezért a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) már szeptember utolsó napjaitól szorgalmazná a csökkentett árú készítmények patikai készletezését. A Magyar Nemzet keddi cikke szerint a kamara az egészségügyért felelős államtitkárságot és az OEP-et is megkereste az ügyben. A kamara egyúttal azt is szorgalmazta: hozzanak olyan jogszabályt, amely kötelezi a gyártókat a korábbi áron vásárolt, de el nem adott készítmények visszavételére, így sem a nagykereskedőknek, sem pedig a patikusoknak nem származna káruk az árváltozásból.

Bódis Lászlóné országos tiszti főgyógyszerész kedden azt mondta: a korábbi tapasztalatok alapján természetes, hogy amennyiben bizonyos gyógyszerek beszerezhetősége sokkal olcsóbb lesz, akkor azokból nem fog nagyobb készletet rendelni a gyógyszertár. Ezzel együtt viszont jellemzően a betegek sem veszik meg előre gyógyszeradagjukat, ha egy hét múlva olcsóbban juthatnak hozzá ahhoz. A gyógyszerészek képviselői ezért egyeztetéseket kezdtek a nagykereskedőkkel, hogy még egy hétig se legyen gond a betegek gyógyszerellátásában – mondta az országos tiszti főgyógyszerész.

Horváth Tamás, az MGYK elnöke elmondta: megkeresték a magyarországi gyártói szervezeteket és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségét. Azt indítványozták, hogy az október elsejei árváltozásban érintett készítményeket a gyógyszerbeszerzések során a patikák már szeptember utolsó időszakában az októberi kondíciókkal szerezhessék be. A nagykereskedők szövetsége és a generikus gyártói szervezet is támogatta a kamara javaslatát. A többi szervezettől egyelőre nem érkezett válasz, de Horváth Tamás bízik abban, hogy hamarosan ők is pozitívan reagálnak.

Az MTI az egészségügyért felelős államtitkárságot is megkereste az ügyben. Mint írták, a szaktárca támogatja a betegek folyamatos és biztonságos gyógyszerellátását elősegítő kezdeményezéseket. Így azt is, amely arra irányul, hogy az adott árcsökkentési eljárás hatályba lépése előtt a „készletleértékelődési kockázat” miatt a gyártók, nagykereskedők az új áron biztosítsák a gyógyszert a gyógyszertárak részére – közölte az államtitkárság, hozzátéve: minden további intézkedés olyan jogszabályi módosításokat igényel, amelyek gazdasági, minőségbiztosítási hatásainak pontos megismerése szükséges.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.