Egyhangú támogatást kapott az LMP-s javaslat

Egyhangúlag támogatta a fővárosi LMP-frakció népszavazási kezdeményezéséről szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottsága hétfői ülésén.

MNO
2011. 09. 26. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezés arra irányul, hogy a főpolgármestert és a közgyűlés képviselőit a 2014-es önkormányzati választáson is a jelenlegi rendszernek megfelelően választhassák meg a budapestiek, tehát a főpolgármestert közvetlenül, míg a képviselőket pártlistákon. Az ellenzéki javaslatot az LMP mellett a Fidesz–KDNP és az MSZP képviselői is támogatták. A Jobbiknak nincs képviselője e bizottságban.

Kaltenbach Jenő LMP-frakcióvezető, a jogi bizottság elnöke azért nyújtotta be javaslatát, mert a kerületi – nagy többségében fideszes – polgármestereket tömörítő Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) tervezete értelmében 2014-től automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagjai lennének a kerületi polgármesterek, és a közgyűlés tagjai maguk közül választanák ki a főpolgármestert. Az ügyben megszólalt Karácsony Gergely LMP-s országgyűlési képviselő is, aki – az önkormányzati szervezet nevére utalva – „böszmeségnek” nevezte a tervezetet. Közölte, álláspontjuk szerint a tervezett változtatás olyan mértékű beavatkozást jelentene a demokratikus önkormányzati rendszerbe, amelyről feltétlenül ki kell kérni az érintettek véleményét.

Kaltenbach Jenő korábbi sajtótájékoztatóján közölte: ezért javasolják a közgyűlésnek, hogy helyi népszavazás keretében kérdezzék meg a budapesti polgárokat. A határozati javaslatba foglalt kezdeményezés szerint a választópolgároknak arra kellene válaszolniuk: egyetértenek-e azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatban kérje fel az Országgyűlést arra, hogy Budapest főpolgármesterét, illetve a közgyűlés képviselőit továbbra is közvetlenül válasszák? Kaltenbach Jenő szerint a BÖSZ tervezete közigazgatási szempontból is tragikus helyzetet idézne elő, mert azzal a főváros tovább aprózódna, és ezzel az egységes Budapest lényegében megszűnne.

A főpolgármester-választás mikéntjével kapcsolatban múlt csütörtökön megszólalt Tarlós István városvezető (Fidesz-KDNP) is, aki azt hangoztatta, hogy a közvetlen főpolgármester-választás ad legitimitást. Tarlós István szerint a demokráciában szükség van arra, hogy a főpolgármestert a választók válasszák meg és „ne körülbelül 17 ember, valamiféle pártelhatározás alapján”. Utalt arra, hogy őt közvetlenül, több mint 300 ezer szavazattal választották meg; ez pedig „komoly legitimitást ad”, amire szüksége van.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.