időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Egyhangú támogatást kapott az LMP-s javaslat

MNO
2011.09.26. 09:25

Egyhangúlag támogatta a fővárosi LMP-frakció népszavazási kezdeményezéséről szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottsága hétfői ülésén.

A kezdeményezés arra irányul, hogy a főpolgármestert és a közgyűlés képviselőit a 2014-es önkormányzati választáson is a jelenlegi rendszernek megfelelően választhassák meg a budapestiek, tehát a főpolgármestert közvetlenül, míg a képviselőket pártlistákon. Az ellenzéki javaslatot az LMP mellett a Fidesz–KDNP és az MSZP képviselői is támogatták. A Jobbiknak nincs képviselője e bizottságban.

Kaltenbach Jenő LMP-frakcióvezető, a jogi bizottság elnöke azért nyújtotta be javaslatát, mert a kerületi – nagy többségében fideszes – polgármestereket tömörítő Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) tervezete értelmében 2014-től automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagjai lennének a kerületi polgármesterek, és a közgyűlés tagjai maguk közül választanák ki a főpolgármestert. Az ügyben megszólalt Karácsony Gergely LMP-s országgyűlési képviselő is, aki – az önkormányzati szervezet nevére utalva – „böszmeségnek” nevezte a tervezetet. Közölte, álláspontjuk szerint a tervezett változtatás olyan mértékű beavatkozást jelentene a demokratikus önkormányzati rendszerbe, amelyről feltétlenül ki kell kérni az érintettek véleményét.

Kaltenbach Jenő korábbi sajtótájékoztatóján közölte: ezért javasolják a közgyűlésnek, hogy helyi népszavazás keretében kérdezzék meg a budapesti polgárokat. A határozati javaslatba foglalt kezdeményezés szerint a választópolgároknak arra kellene válaszolniuk: egyetértenek-e azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatban kérje fel az Országgyűlést arra, hogy Budapest főpolgármesterét, illetve a közgyűlés képviselőit továbbra is közvetlenül válasszák? Kaltenbach Jenő szerint a BÖSZ tervezete közigazgatási szempontból is tragikus helyzetet idézne elő, mert azzal a főváros tovább aprózódna, és ezzel az egységes Budapest lényegében megszűnne.

A főpolgármester-választás mikéntjével kapcsolatban múlt csütörtökön megszólalt Tarlós István városvezető (Fidesz-KDNP) is, aki azt hangoztatta, hogy a közvetlen főpolgármester-választás ad legitimitást. Tarlós István szerint a demokráciában szükség van arra, hogy a főpolgármestert a választók válasszák meg és „ne körülbelül 17 ember, valamiféle pártelhatározás alapján”. Utalt arra, hogy őt közvetlenül, több mint 300 ezer szavazattal választották meg; ez pedig „komoly legitimitást ad”, amire szüksége van.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.