Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium

Egyre gazdagabbak a vagyonos nők

Egy év alatt 13 százalékkal növelték vagyonukat a leggazdagabb kínai nők, akik milliárdjaikkal lassan már utolérik amerikai társaikat is.

MNO
2011. 09. 29. 12:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A leggazdagabb kínai nők átlagéletkora 48 év, átlagos vagyonuk mintegy 9,7 milliárd jüan (321 milliárd forint), legtöbben közülük az ingatlanszektorban tevékenykednek – derül ki a leggazdagabb kínai hölgyekről a Hurun Report című magazin által szerdán közzétett listából. Az ötven legtehetősebb kínai nő bankszámlája évről évre gyarapodik: összvagyonuk az idén minden eddigi rekordot megdöntött.

A rangsort – csakúgy mint 2010-ben – a Longfor ingatlancsoport tulajdonosa, a 47 éves Vu Ja-csün vezeti 42 milliárd jüannal (1390 milliárd forint), ez Benin vagy Haiti éves GDP-jének felel meg. A Forbes magazin által a világ 17. leggazdagabb hölgyeként számon tartott Vu alig több mint tíz év alatt futtatta fel az 1994-ben saját maga alapította céget, amely a 2000-es évek második felének ingatlanpiaci boomja idején nőtt az ágazat legnagyobbjai közé. A cégnek jelenleg tizennégy kínai nagyvárosban van projektje, Sanghajban például egy Vatikánéval megegyező méretű, új városrész egészének megépítésére nyert jogot. Magáról Vuról nem sokat tudni, ő ugyanis a „három nem” politikáját követve nem szerepel a tévében, nem ad interjút, sem autogramot.

A lista idei ezüstérmese, a 30 éves Jang Huj-jen négy évvel ezelőtt még messze a leggazdagabbnak számított, ám vagyonának mintegy 60 százalékát elvesztette a 2008-as világgazdasági válság idején. Jang apjának cégét, az ingatlanfejlesztő Country Gardent megörökölve vált milliárdossá, vagyona 35,8 milliárd jüan (1185 milliárd forint).

A harmadik leggazdagabb a lista legidősebbje is egyben, a 70 éves Csen Li-hua, a Fu Wah ingatlanbirodalom tulajdonosa. A Hongkongban élő, 33,2 milliárd jüannyi (1099 milliárd forint) vagyont jegyző Csen rendkívül jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik. Az elmúlt három évben megnégyszerezte vagyonát. A 2008-as pekingi olimpiát megelőzően például 500 millió dollárból újították fel a főváros bevásárlóövezetét. A Fu Wah mellett Csen az ország legnagyobb kínai bútormúzeumát is magáénak tudhatja, s a filmgyártással is megpróbálkozott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.