Egyre több a felelőtlen fiatal

Egyre növekszik azoknak a fiataloknak a száma világszerte, akik nem gondoskodnak a megfelelő szexuális védekezésről, és csupán kevés ismeretük van a hatékony fogamzásgátló módszerekről – figyelmeztet egy nemzetközi tanulmány.

MNO
2011. 09. 26. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fogamzásgátlás Világnapja (WCD) alkalmából készített Clueless or Clued Up: Your Right to Be Informed about Contraception (Vakon vagy felvilágosítva: jogod van tájékozódni a fogamzásgátlásról) című tanulmány szerint Franciaországban 111 százalékkal, az Egyesült Államokban 39 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 19 százalékkal nőtt az elmúlt három évben azoknak a fiataloknak a száma, akik védekezés nélkül bújtak ágyba új partnerükkel. „Nem számít, hogy a világ mely pontján élsz, mindig vannak olyan korlátok, amelyek meggátolják a fiatalokat a szexualitásról és fogamzásgátlásról szóló megbízható információk megszerzésében, ezzel valószínűleg nagymértékben hozzájárulva ahhoz, hogy még ma is számos mítosz és tévképzet terjed a világban a témát illetően” – hangsúlyozta közleményében Denise Keller, a világnap szervezéséért felelős csapat egyik munkatársa.

A Bayer Healthcare Pharmaceuticals megbízásából készült és 11 nemzetközi, államtól független szervezet támogatását élvező tanulmány készítői 26 országból – köztük Chiléből, Lengyelországból és Kínából – származó több mint hatezer fiatalt kérdeztek meg a szexuális, valamint a fogamzásgátlási szokásairól.

A mára globális problémát jelentő fiatalkori nem kívánt terhességek, valamint a védekezés nélküli szexuális együttlétek számának növekedése sok országban a fiatalokat célzó szexuális felvilágosítás minőségének megkérdőjelezéséhez vezetett. Az európai résztvevőknek csupán a fele, míg latin-amerikai, ázsiai, csendes-óceáni térségbeli és amerikai társaiknak a háromnegyede részesül szexuális felvilágosításban az iskolában.

A fiatalok közül sokan azt állították, hogy túlságosan zavarban érzik magukat ahhoz, hogy egészségügyi szakembernél érdeklődjenek a fogamzásgátlásról. Az egyiptomi résztvevőknek több mint az egyharmada vélte úgy, hogy a nemi aktus utáni fürdéssel, illetve zuhanyzással megelőzhető a teherbe esés, míg a thaiföldi és indiai kortársaiknak több mint az egynegyede szerint a menstruáció ideje alatti aktus teljesen megbízható formája a védekezésnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.