Egyre többen használnak okostelefont

Az emberek 30 százalékának már van okostelefonja, s 28 százaléka tervezi, hogy fél éven belül beszerez egy ilyen készüléket a KutatóCentrum csütörtökön közzétett Smartphone Reportja szerint.

MNO
2011. 09. 08. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmány kimutatta, míg a férfiak 37 százaléka használ okostelefont, addig a nőknek csupán 23 százaléka. Kor szempontjából a fiatalok vannak túlsúlyban: a 35 év alattiak 37 százaléka használ ilyen telefont, az idősebbeknél ez az arány 22 százalék.

Az újgenerációs telefon egyre több eszközt helyettesít. A hagyományos funkciókon – telefonálás, SMS-fogadás/küldés – túl az okostelefont a tulajdonosok csaknem háromnegyede használja személyes információinak kezelésére és zenehallgatásra, míg tízből hatan hang, kép vagy film rögzítésére. A navigációs funkciót minden második válaszadó veszi igénybe, 43 százalékuk játszik, míg negyedük dokumentumokat is szerkeszt telefonja segítségével.

A pénzügyek intézésében nem ennyire „mobilak”: fizetésre vagy banki ügyek intézésére csak a megkérdezettek 19, illetve 5 százaléka vállalkozik.

A felhasználók az internetes funkciókat is egyre jobban kiaknázzák. Az okostelefont használók 76 százaléka internetezik készüléke segítségével: 49 százalék e-mailezik, 42 százalék közösségi oldalakat látogat, míg tízből hárman híreket böngésznek. A mobilinternet-penetrációt tovább növeli, hogy a hagyományos mobiltelefont használók ötöde szintén netezik készülékén.

A KutatóCentrum a reprezentatív felmérését 2011 augusztusában több mint 2200 internetező online megkérdezésével végezte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.