Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Egyszerre 3500 kísérletet hajtanak végre

Guinness-rekord várható pénteken Magyarországon, hét város egyetemének kémia szakos hallgatói, valamint a települések középiskolás diákjai arra készülnek, hogy felállítsák az „egyszerre legtöbben kémiai kísérletet végzők” rekordját.

MNO
2011. 09. 29. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország 7 városában szeptember 30-án, pontosan azonos időben, délután két órakor ugyanazt a kémiai kísérletet hajtja végre helyszínenként mintegy félezer ember, összességében mintegy 3500-an. A Guinness-rekordkísérletnek a lényege a keményítő és a jód találkozása. Az úgynevezett jód-keményítő reakció során egy keményítőbe áztatott, sorszámmal ellátott szűrőpapíron kell a keményítőt kimutatni egy kis fiola jódoldat – úgynevezett Lugol-oldat – segítségével. A sikeres kísérletet a papír lilára színeződése jelzi. A gyakorlatban ezt a reakciót például az alma érettségi állapotának meghatározására használják, hiszen minél érettebb a gyümölcs, annál kevesebb benne a keményítő, vagyis ha jódoldatot cseppentenek a vágási felületére, az már kevésbé kékül meg, mint éretlen állapotában – ismertették a részleteket a szervezők.

A kísérletet a kémia nemzetközi éve alkalmából Szeged, Nyíregyháza, Pécs, Szombathely, Eger, Veszprém és Miskolcon egyetemei, főiskolái vegyésznek készülő hallgatói végzik el. Az eseményről minden helyszínen fénykép és videofelvétel készül, a folyamat hitelesítését közjegyző biztosítja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.