Az ország 7 városában szeptember 30-án, pontosan azonos időben, délután két órakor ugyanazt a kémiai kísérletet hajtja végre helyszínenként mintegy félezer ember, összességében mintegy 3500-an. A Guinness-rekordkísérletnek a lényege a keményítő és a jód találkozása. Az úgynevezett jód-keményítő reakció során egy keményítőbe áztatott, sorszámmal ellátott szűrőpapíron kell a keményítőt kimutatni egy kis fiola jódoldat – úgynevezett Lugol-oldat – segítségével. A sikeres kísérletet a papír lilára színeződése jelzi. A gyakorlatban ezt a reakciót például az alma érettségi állapotának meghatározására használják, hiszen minél érettebb a gyümölcs, annál kevesebb benne a keményítő, vagyis ha jódoldatot cseppentenek a vágási felületére, az már kevésbé kékül meg, mint éretlen állapotában – ismertették a részleteket a szervezők.
A kísérletet a kémia nemzetközi éve alkalmából Szeged, Nyíregyháza, Pécs, Szombathely, Eger, Veszprém és Miskolcon egyetemei, főiskolái vegyésznek készülő hallgatói végzik el. Az eseményről minden helyszínen fénykép és videofelvétel készül, a folyamat hitelesítését közjegyző biztosítja.
(MTI)

Tiszta vizet öntünk a pohárba – ennyibe kerül egy lángos a Balatonnál