Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Egyszerűbb lenne a helyi termelői piacok működése

Meghatározná a kereskedelemről szóló törvényben a helyi termelői piac fogalmát és egyszerűsítené azok működésének szabályozását a fideszes Font Sándor.

MNO
2011. 09. 30. 17:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke pénteken benyújtott egyéni képviselői indítványában azt javasolja, rögzítsék a kereskedelmi törvényben, hogy a helyi termelői piac olyan, ahol a kistermelő a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 kilométeres körzetében, vagy Budapesten fekvő piac esetében az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági, illetve élelmiszer-ipari termékét értékesíti.

Míg vásár és piac csak a kereskedelmi hatóság által kiadott vásár-, illetve piacüzemeltetési engedély birtokában üzemeltethető, addig a helyi termelői piac esetében – Font Sándor kezdeményezése alapján – az üzemeltetéshez elegendő lenne a bejelentés a kereskedelmi hatóságnak. A törvény 2012. január 1-jén lépne hatályba.

A kormánypárti politikus javaslatát azzal indokolja, hogy a helyi termelői piacok az utóbbi években nem fejlődtek, mivel a vásárok és piacok szabályozása és engedélyezési eljárása jelentős többletterhet rótt az ilyen jellegű kis piacokat üzemeltetőkre. „Annak érdekében, hogy a régi hagyományok feléledjenek, továbbá hogy a lakosság friss helyi élelmiszerekhez jusson hozzá, szükség van a helyi termelői piacok létrejöttére, terjedésére, működésük egyszerűbb szabályozására” – írja Font Sándor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.