Eladják a komposztot

A lakosság által szelektíven gyűjtött konyhai és kerti biohulladék, valamint a városban termelődő zöldhulladék felhasználásával készül az a komposzt, amelynek forgalmazását most kezdte meg Keszthelyen az önkormányzat tulajdonában lévő nonprofit vállalkozás – közölte a keszthelyi városháza szerdán.

MNO
2011. 09. 21. 19:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A száz százalékban a város tulajdonában lévő Keszthelyi Hulladékszállító Egyszemélyes Nonprofit Kft. kezelésében működő Keszthelyi Hulladékkezelő Központ az országban elsőként kezdte meg a helyi bio- és zöldhulladékból előállított komposzt forgalmazását. A Keszthelyi Zöldkomposzt márkanevű termék előállításánál a lakosság által szelektíven gyűjtött konyhai és kerti biohulladékot is felhasználják a városi zöldhulladék mellett, ráadásul mindezt adalékanyagoktól mentesen.

A komposzt egyéb adalékokat sem tartalmaz, így teljes egészében természetes eredetű. Szagtalan, mentes a káros mikroorganizmusoktól, környezetbarát, valamint ásványi tápanyagokban, főként káliumban és magnéziumban rendkívül gazdag. Azok a keszthelyi lakosok, akik részt vesznek a biohulladék-gyűjtésben, egy őszi akció keretében háztartásonként 50 kilogramm komposztot ingyen is hazavihetnek.

Keszthelyen az országban az elsők között vezették be a biológiailag lebomló anyagok szelektív gyűjtését, és régóta működik a hasznosítható hulladékfajták szeparált kezelése. Nemcsak a gyűjtőszigetekről, hanem közvetlenül a lakosoktól is elszállítják a ház elé sárga zsákokban kirakott, szelektíven gyűjtött csomagolóanyagokat, az alumínium-, műanyag- és papírhulladékot. A keszthelyi hulladékudvar a szelektív gyűjtésből származó mindenféle anyagot fogad, majd előkészíti azokat a feldolgozásra. A biohulladékból európai színvonalú, számítógép-vezérelt rendszerrel állítják elő a komposztot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.