Elégedetlenséget gerjeszt a sertéshúshiány

Társadalmi elégedetlenséget gerjeszt és jelentős mértékben felfelé hajtja az inflációt a sertéshús árának drágulása Kínában. A vezetés mindent megtesz a készletek növelésére.

MNO
2011. 09. 22. 7:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába mérséklődött némiképp augusztusban az infláció Kínában, a rendkívül magas élelmiszerárak továbbra is komoly aggodalmat okoznak mind a lakosság, mind pedig a kormány számára. Mindenekelőtt a sertéshús árának alakulására szegeződik kiemelt figyelem: a kínai konyha kedvelt alapanyagának ára júliusban az előző évhez képest 57 százalékkal nőtt, s ez a trend némiképp csökkenő mértékben, de augusztusban is folytatódott, ekkor éves szinten 47 százalékos volt a drágulás.

A statisztikákból úgy tűnik, még a szeptember sem hoz enyhülést: a hónap első két hetében a megelőző hetekhez képest 0,8 és 0,7 százalékos árnövekedést regisztráltak. A sertésszűke az elmúlt évek gazdasági fejlődésének következménye: a növekvő életszínvonal növekvő keresletet hozott magával, az évente elfogyasztott disznóhús mennyisége az elmúlt öt évben több mint 10 százalékkal, 52,5 millió tonnára duzzadt. (Összehasonlításként: a csirkehúsfogyasztás ennek alig egynegyede, a marhahúsfogyasztás pedig mindössze egynyolcada.)

Jelenleg a világ összes sertésének a felét – mintegy 500 millió állatot – Kínában tenyésztik, a gazdák azonban nem képesek lépést tartani a növekvő kereslettel. A kínálat szűkössége mellett pedig a dráguló takarmányárak és a mind növekvő munkabérek is felfelé hajtják az árakat. A probléma megoldására júliusban a kormány 2,5 milliárd jüan (83,5 milliárd forint) elkülönítését ígérte, ezt az összeget disznófarmok alapítására és a tenyésztési technikák javítására fordítanák. Emellett Kína szükség esetén piacra engedhető nemzeti sertéshúskészlettel is rendelkezik, a 220 ezer tonna fagyasztott tartalék azonban túl kevés ahhoz, hogy a keresletet kielégítse, vagyis valószínűleg nem nyomná le az árakat jelentős mértékben.

Augusztus közepén arról is lehetett hallani, hogy a vezetés az import további növelését tervezi. Az idei év első felében már mintegy 126 ezer tonna disznóhús érkezett külföldről, 43,4 százalékkal több, mint 2010-ben. A behozatal fokozásával elsősorban az amerikai tenyésztők járnának jól, az USA-ból származik az import fele, a tavalyi mennyiség ötszöröse.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.