Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Elemzők: jövőre is pozitív lehet Magyarország fizetési mérlege

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint 2012-ben is többletet fog mutatni Magyarország folyó fizetési mérlege. Amíg hazánkat tavaly a környező országok közül csak Ausztria tudta megelőzni a folyó fizetési mérleg GDP-aránya szerint, addig a KSH adatai szerint Görögország és Portugália tovább folytatta mélyrepülését.

Károly Gábor
2011. 09. 30. 17:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) délelőtt tette közzé, hogy a folyó fizetési mérleg többlete szezonálisan kiigazítva 606 millió euró volt a második negyedévben.

„A jelentés nem okozott meglepetést, a piaci várakozás jelentős többlet volt” – mondta az MTI-nek Barta György. A CIB Bank vezető elemzője szerint sokkal érdekesebb „a korábbi adatok lényeges revideálása”. Ezzel arra utalt, hogy a jegybank gyakorlatilag megfelezte korábban közölt adatait: a folyó fizetési mérleg többletét 2,017 milliárd euróról 1,064 milliárd euróra korrigálták. „A külkereskedelmi mérleg pozitív, viszont a számok kisebbek mint az első negyedévben voltak” – tette hozzá. Barta szerint marad a pozitív fizetési mérleg: „a belső kereslet visszaesése és az export javulása miatt idén és jövőre is többletet mutat majd az ország fizetési mérlege” – mondta az elemző.

Az MKB Bank vezető elemzője, Kondrát Zsolt nagyobb többletet várt. „Ahhoz képest, hogy a bázis romlott, jónak mondható a folyó fizetési mérleg 606 millió eurós többlete a második negyedévben” – mondta az MTI-nek, majd hozzátette, hogy a régi bázison ő 860 milliós többletet várt. Kondrát az év hátralévő részében további többletnövekedést vár, szerinte az év végére a folyó fizetési mérleg többlete elérheti a 3 milliárd eurót – a korrigált bázis figyelembe vételével. „A külkereskedelmi mérleg 7,5 milliárd euró többletet fog mutatni az év végén” – tette hozzá.

Görögország és Portugália mély gödörben

Az Európai Unió folyó fizetési mérlegének egyenlege a GDP százalékában –0,8 százalék, míg az eurózónában ugyanez az adat –0,4 százalék volt 2010-ben. A régióban csak az osztrákok „verik” hazánkat a 2010-es KSH- adatok szerint: Romániának –4,1, Horvátországnak –1,9, Szlovéniának –1,1, Ausztriának 2,7, Szlovákiának –3,4 százalék volt a folyó fizetési mérlege a GDP százalékában – szemben a hazai 2,1 százalékos adattal. A legnagyobb bajban lévő EU-s országok közül Görögországban 2006 óta minden évben meghaladta a hiány a tíz százalékot, 2010-ben 10,5, míg Portugáliában 9,9 százalékos volt deficit.

Az Eurostat szerint az eurózóna folyó fizetési mérlege a második negyedévben –28,3 milliárd euró volt szezonális kiigazítások nélkül. Szezonális kiigazításokkal 2010 első negyedéve óta folyamatosan deficites az eurózóna: a legfrissebb adatok szerint a második negyedévben 18,1 milliárd euró volt a deficit.

Forrás: MTI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.