Életképtelenek az angol diákok?

Gyakorlatiasságból bukásra áll az egyetemet kezdő diákok nagy része Nagy-Britanniában, jó páran még tojást sem főztek soha életükben – derítette ki egy felmérés.

MNO
2011. 09. 27. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatok szerint a „gólyáktól” nemcsak a tojás idegen (14 százalékuk teljesen tapasztalatlan tojásfőzésben), hanem a közüzemi számlák befizetése is: 69 százalékuk még egyet sem rendezett. A mosás már jobban megy, mivel csak 20 százalékuknak nincs semmilyen tapasztalata benne. A vasalás frontján még jobb a helyzet: mindössze 13 százalék indul a nulláról az önálló életbe. Ennél rosszabb viszont a helyzet a bevásárlás terén, 20 százaléknak még sohasem volt gondja arra, hogy maga szerezze be szükséges élelmiszereit. Ugyancsak minden ötödik egyetemet kezdő fiatal sohasem sikált még kádat vagy mosdókagylót, 9 százalék pedig még életében nem kapcsolt be mosogatógépet (és nem azért nem, mert inkább kézzel mosogatott). A gólyák 18 százaléka sohasem nyitott bankszámlát, 57 százaléka pedig mindig a szülői házban lakott a felmérés idején.

„Megkezdeni az önálló életet a tanulás felelőssége mellett, beosztani a pénzt önállóan, mindez elég aggasztó kilátás lehet” – mondta a felmérést végző Sainsbury’s Finance pénzintézet munkatársa. Az adatok félezer, az egyetemet most kezdő hallgató válaszain alapulnak.

Az ifjabb ifjak, a 9-15 éves gyerekek körében is végeztek egyidejűleg felmérést gyakorlatiasságból. A brit cserkészszövetség adatai szerint sokkal jobb a helyzet gyerekkörben, mint „gólyaberkekben”. Csaknem minden második tud – valamilyen – ételt főzni, és ugyancsak 50 százalék körül van az iránytűvel bánni tudók aránya. Bár úgynevezett takácscsomót – két kötelet egymásba hurkolni – csak a 20 százalékuk tud kötni, az e-mail küldés 84 százaléknak remekül megy, a világhálóról pedig 59 százalék képes letölteni gond nélkül zenét – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.