Életveszélyessé váltak a fél évszázados problémák

Helyreállítják a zombai katolikus templomot, a barokk műemlék épület állapota a tavalyi esőzés nyomán vált veszélyessé.

MNO
2011. 09. 21. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyhajós, keresztalakú épület jobb oldalán keletkezett repedés, amely ma már 7 centiméteresre nyílt, ezért a templom érintett részét lezárták – mondta az MTI-nek Serbán Mihály, a zombai egyházközség plébánosa.

A statikai vizsgálat után kiderült, hogy az épület alapja nem megfelelő, a szerkezeti problémák már legalább fél évszázada fennállnak, de csak most váltak veszélyessé. A folyamatban lévő helyreállítás során acélsodronnyal húzzák össze az épületet, majd a szentély alá új alapot készítenek – mondta a plébános.

A novemberben befejeződő munkát az egyházközség 9,6 millió forint vidékfejlesztési támogatással végzi el, amelyhez nyolcmillió forint saját forrást tesz hozzá.

Az 1765-ben épült, Szent Istvánnak szentelt templom 1923-ban esett át nagyobb felújításon, de megőrizte barokk jegyeit, oltárképeit a kor elismert osztrák festője, Johann Baumgartner készítette.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.