Elfogadták tárgyalásra a szlovák állampolgársági törvényt

A szlovák alkotmánybíróság csütörtökön tárgyalásra elfogadta a tavaly módosított és új formájában sokat bírált szlovák állampolgársági törvényről szóló beadványt, amelyet a Híd magyar–szlovák párt terjesztett a testület elé 44 koalíciós képviselő aláírásával. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/811326" target="_blank"><strong>• Az alkotmánybíróság előtt a szlovák állampolgársági törvény</strong></a>

MNO
2011. 09. 22. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabály alkotmányellenességét feltételező beadványt Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője szerdán adta át a kassai székhelyű testületnek. Anna Pancurová, a testület szóvivője csütörtökön bejelentette: az alkotmánybíróság elfogadta a képviselők javaslatát, hogy vizsgálja meg, a jogszabályok összhangban vannak-e az alkotmánnyal, és vegye fontolóra a törvény hatályon kívül helyezését.

„Abból indultunk ki, hogy az állampolgársági törvény (Robert) Fico-féle módosítása ellentétes a Szlovák Köztársaság alkotmányával és a nemzetközi egyezményekkel is. Ezt a gondolatot 44 koalíciós képviselőtársam támogatta aláírásával a Híd, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) frakciójából” – jelentette ki szerdán Gál Gábor.

Az alkotmánybíróság előtt jogászként ő fogja képviselni a beadványt jegyző parlamenti képviselőket. A szlovák állampolgársági törvényt a tavaly júniusi parlamenti választások előtt a Robert Fico vezette koalíció változtatta meg a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre reagálva. A sokat vitatott módosítás lényege, hogy automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát.

A Fico-kabinetet felváltó, Iveta Radicová vezette új kormány azonnal ígéretet tett a jogszabály megváltoztatására, de a belső koalíciós viták és véleménykülönbségek miatt ez eddig nem sikerült. A jogszabály alapján eddig több mint százan veszítették el szlovák állampolgárságukat. A beadvány aláírói azt is kérték, hogy tekintettel a probléma súlyára, az alkotmánybíróság soron kívül foglalkozzon a témával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.