Elhárult az első akadály

Az első akadály elhárult az olaszországi, 54,2 milliárd eurós megszorítási csomag elfogadása elől, miután az olasz alsóházban sikeres bizalmi szavazáson esett át a kormány. Az alsóházi bizalmi szavazáson 316 képviselő támogatólag szavazott, míg 302 volt ellene. A kiigazítási csomag végszavazása este hat órakor lehet.

MNO
2011. 09. 14. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormány kedden jelentette be, hogy bizalmi szavazásra bocsátja a korábban elfogadott, immár 54,2 milliárd euró összértékű, 2013 végéig szóló megszorítási csomagot annak érdekében, hogy felgyorsítsa végrehajtását. A parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter, Elio Vito akkor arról tájékoztatott, hogy a sikeres szavazás zöld utat adhat a program végrehajtásának azt követően, hogy az előző hét szerdáján az olasz felsőház is jóváhagyta a törvénycsomagot.

A költségvetési kiigazítási program egyebek között az áfa 1 százalékpontos, 21 százalékra emelése szerepel, ami évi 4 milliárd euróval növelheti Róma bevételeit. A legmagasabb jövedelműekre kivetett különadó is visszakerült a javaslatba: korábban a kormánykoalíció pártjai között zajló vita során kikerült ez a pont.

A mostani csomag szerint 3 százalékkal sújtanák az évi 300 ezer eurónál magasabb jövedelmeket, ami kevésbé szigorú az eredetileg tervezett 90 ezres küszöbhöz képest. A magánszektorban dolgozó nők nyugdíjkorhatárát a korábbi javaslatban szereplő 2016 helyett már 2014-ben a férfiakkal azonos szintre, 65 évre emelnék. A kedden bejelentett intézkedésekkel így a megszorítási csomag végső összege 54,2 milliárd euróra nőtt, ami több az eredetileg tervezett 45,5 milliárd eurónál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.