Elhunyt Dagobert bácsi magyar hangja

Életének 92. évében elhunyt Kenderesi Tibor színművész, a Vígszínház tagja.<br />

MNO
2011. 09. 27. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kenderesi Tibor Gobbi Hilda Életmű-díjas színművészt szeptember 25-én vasárnap érte a halál – tudatta a gyászoló család, a Vígszínház társulata és az Ódry Árpád Művészotthon. Mint írták, Kenderesi Tibort a Vígszínház és a MASZK Országos Színészegyesület saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Kenderesi Tibor Újvidéken született 1920. május 15-én. 1953-ban végezte el a Színművészeti Akadémiát, de már 1951-től játszott a Szegedi Nemzeti Színházban, és a budapesti Nemzeti Színház stúdiójában. 1954-ben az egri Gárdonyi Géza Színházban kezdte pályáját. Játszott a Pécsi Nemzeti, a veszprémi Petőfi és az Állami Déryné Színházban. 1981 óta volt a Vígszínház tagja. Utolsó vígszínházi szerepét, A dzsungel könyve Kobráját több százszor játszotta a Pesti Színházban, 89. születésnapján még a színpadon ünnepelhette a társulat az előadás végén. Színházi szerepei mellett egy ország ismerte meg a Walt Disney-féle Kacsamesék főszereplője, Dagobert bácsi magyar hangjaként.

Fontosabb szerepei között megtalálható Malvolio (Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok) és Tiborc (Katona József: Bánk bán). Rádió- és szinkronszereplései mellett számos filmben is játszott, köztük az Egy óra múlva itt vagyok, a Tüske a köröm alatt és a Liszt című alkotásban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.