Elhúzódhat a prostituáltakon segítő törvénymódosítás

Évekig elhúzódhat a magyar prostituáltakat érintő svájci törvénymódosítás a törvényhozás lassúsága miatt – írta pénteki számában a Népszabadság, amely szerint felmerült egy magyarországi befogadóház építésének ötlete a kimentett nők számára, amelyet a Svájci Alapból finanszíroznának.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/806412" target="_blank"><strong>• 18 évre emelnék a legális prostitúció határát</strong></a>

MNO
2011. 09. 09. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatjuk a méltatlan körülmények közül való kimentésük érdekében elkezdett munkát – nyilatkozta a lapnak Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásáért felelős államtitkára. A civilben egy svájci alapítású hazai egyházközség lelkészeként dolgozó, e hivatását politikai tevékenysége miatt átmenetileg felfüggesztő Balog Bogárdi Szabó István református püspökkel együtt döntött arról, hogy Aargau kanton református egyházával közösen kezdeményezik a törvénymódosítást a legális prostitúció korhatárának felemeléséről 16-ról 18 évre.

Az ügyet támogatja Pascale Bruderer parlamenti képviselő és Aargau kanton miniszterelnöke is, az mégis 2014-ig elhúzódhat, mert a svájci törvényhozás folyamata meglehetősen lassú. Ezért most azon dolgoznak, hogy ezt valahogy felgyorsítsák. A magyarországi befogadóházzal kapcsolatban azt mondta: a prostitúcióból kimentett nőknek sok esetben nincs hova menniük, amikor visszatérnek az országba. A családjukhoz nem mehetnek vissza, mert gyakori, hogy éppen a családtagok adták el őket prostituáltnak – fogalmazott.

A lap szerint a berni amerikai nagykövetség által tavaly készített és a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott jelentés szerint a 2009-ben Svájcba került csaknem ezer prostituált majdnem harmada magyar volt. Főleg vidéki roma nők, illetve állami gondozásból kikerülő, intézetekből elszökő fiatalok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.