Elismerően szólt a magyar szakértelemről és teljesítményekről

Folytatta kétoldalú megbeszéléseinek sorozatát csütörtökön az ENSZ-közgyűlés ülésszakának alkalmából Martonyi János külügyminiszter New Yorkban.

MNO
2011. 09. 22. 19:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martonyi ezúttal Kuvait, Tunézia, Santa Lucia, Kenya és Marokkó diplomáciájának vezetőivel tárgyalt. A megbeszéléseken fontos helyen szerepelt Magyarország pályázata az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára.

Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a magyar külügyminiszter szinte valamennyi partnere elismerően szólt a magyar szakértelemről és teljesítményekről az egészségügy, az oktatás és gazdaság területén. Magyar részről nyitottság mutatkozott arra, hogy a magyar felsőoktatási tanintézmények ösztöndíjas programok keretében vendéghallgatókat fogadjanak a fejlődő országokból. Több olyan projektről is szó esett, amelyek konkrét lehetőséget jelenthetnének a régión túltekintő magyar gazdasági diplomácia számára.

A fejlődő országok szeretnék az Európai Unióval is szorosabbra fűzni a kapcsolataikat, többen közülük intézményes kapcsolatra törekednek, például szabadkereskedelmi megállapodások megkötése révén. Ezekben a törekvéseikben fokozottan számítanak Magyarországra mint az unió tagjára, és a külügyminiszterek közül többen felidézték azt a tevékenységet, amelyet Magyarország az EU soros elnökeként az idei első fél évben fejtett ki – mondta Tóth József.

Martonyi János csütörtök este részt vesz az Egyesült Államok és az Európai Unió közös tanácskozásán, amelyen az egyik legfontosabb téma a palesztin státusz kérdése lesz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.