Elkerülhetetlen a gazdasági élet teljes átstrukturálása

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Energiastratégia elfogadása után szemléletformálási cselekvési tervet készít az energiatakarékosság és energiahatékonyság társadalmi elfogadottságának növelésére – jelentette be a klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gömörszőlős információs központjának átadásán szombaton.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810236" target="_blank"><strong>• Ásványvagyon hasznosítását célzó cselekvési terv készül</strong></a>

MNO
2011. 09. 17. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bencsik János rámutatott: az Új Széchenyi-terv a térségben is jelentősen elősegíti a zöldgazdaság fejlesztését. Az Ózdi kistérségbe – Ózd, Putnok és Borsodnádasd – szennyvízkezelési projektek megvalósítására összesen 4 milliárd forint támogatás jut, a Sajó–Bódva Völgye Települési Szilárd Hulladék Rekultivációs Projekt pedig 6,4 milliárd forint támogatásban részesül. Emellett mintegy 400 millió forint támogatást kapnak a szemléletformálási és megújuló energiaforrások felhasználását célzó projektek – tette hozzá.

A kistérséggel szomszédos területen, az Aggteleki Nemzeti Parkban 198 millió forintos támogatással megújul az aggteleki karszt barlangjaiban kiépített világítási rendszer. Egy újabb, 45,9 millió forintos támogatás révén pedig Bodrogzug térségében a vizes élőhelyek rehabilitációja is megvalósul.

Az államtitkár kitért arra, hogy „ma még nehezen elképzelhető mélységű” energiahatékonysági beavatkozásokra lesz szükség a következő két évtizedben, ám ez nemcsak kötelezettséget, hanem lehetőséget is jelenthet, ugyanis így tartós keresletet biztosító belső piac épülhet a hazai mikro- és kisvállalkozások számára. Elkerülhetetlen a gazdasági élet teljes átstrukturálása, az anyag- és energiatakarékos technológiák elterjedésének elősegítése. Környezettudatos gondolkodáson alapuló fogyasztói szokásokat kell kialakítani, amelyek figyelembe veszik a természeti erőforrások megújulási képességét is – hívta fel a figyelmet.

A következő időszak feladatainak megvalósításában a „legfontosabb szövetségeseknek” a felnövekvő nemzedék tagjait nevezte, ezért is fontos, hogy a legújabb, a természeti erőforrásokat szelíd módon hasznosító technológiákat testközelből is megismerjék – fejtette ki.

A Miskolci Ökológiai Intézet által indított gömörszőlősi projekt a fenntartható fejlődés gyakorlati megvalósulásának előmozdítását ösztönzi a fenntartható életmód és viselkedésminták népszerűsítésével – hangsúlyozta Bencsik János.

A projekt részeként elkészült az új információs központ és megújultak a szállásépületek. A tervezés során figyelembe vették a megújuló energiaforrásokra alapozott, korszerű technológiákat, az új épület falát úgynevezett félpasszívház típusú megoldással alakították ki. Az államtitkár szerint ez a fejlesztés jól példázza, hogy a helyi és a központi kormányzat együttműködése valóban az alapoktól újíthatja meg Magyarországot az Új Széchenyi-terv forrásainak célzott felhasználásával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.