időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Elnököt választanak

MNO
2011.09.11. 16:20

Parlamenti és elnökválasztás kezdődött Guatemalában vasárnap, a szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órakor – közép-európai idő szerint délután 3 órakor – nyitottak meg a 7,3 millió választásra jogosult polgár előtt.

A közvélemény-kutatások szerint a legesélyesebb jelölt a konzervatív, 61 éves Otto Pérez, a katonai hírszerzés volt parancsnoka. A 2007-es választást elveszítette a szociáldemokrata Álvaro Colom most leköszönő államfő ellenében, aki az alkotmány értelmében már nem indulhat a legfelsőbb közjogi méltóság posztjáért.

Pérez várhatóan azonban az első fordulóban még nem kapja meg a voksok több mint felét, így november 6-án második fordulót rendeznek. Pérez ellenfele egy 41 éves üzletember, Manuel Baldizón lehet, vajmi kevés győzelmi eséllyel.

Az új elnökre főként a nyomasztóan nagy szegénység és a már akut problémává vált bűnözés elleni küzdelem vár. Az ország lakosságának az 51 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, a bűnözés aggasztó méreteket ölt, 60 emberölés jut 100 ezer lakosra (Európában egy és öt között van ez az arány). Bár a most leköszönő államfő is ennek a két jelenségnek a visszaszorítását nevezte meg elnöki mandátuma prioritásainak, nem tudott lényeges javulást felmutatni.

A mostani választáson nem indul a kormányon lévő párt jelöltje. Colom az alaptörvény előírásai miatt nem szállhat ringbe a második elnöki mandátumért. A guatemalai alkotmány értelmében a távozó elnök családtagjai sem lehetnek elnökjelöltek. Ezért Colom tavasszal elvált feleségétől, de a legfelsőbb bíróság így sem engedélyezte, hogy az elnök volt neje, Sandra Torres próbálkozzék elhódítani az elnöki posztot.

A guatemalai választópolgárok alelnököt, továbbá az egykamarás parlament 158 képviselőjét és 333 polgármestert, valamint a közép-amerikai parlament 20 guatemalai tagját is megválasztják a vasárnapi voksoláson.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.