Elnököt választanak

Parlamenti és elnökválasztás kezdődött Guatemalában vasárnap, a szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órakor – közép-európai idő szerint délután 3 órakor – nyitottak meg a 7,3 millió választásra jogosult polgár előtt.

MNO
2011. 09. 11. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvélemény-kutatások szerint a legesélyesebb jelölt a konzervatív, 61 éves Otto Pérez, a katonai hírszerzés volt parancsnoka. A 2007-es választást elveszítette a szociáldemokrata Álvaro Colom most leköszönő államfő ellenében, aki az alkotmány értelmében már nem indulhat a legfelsőbb közjogi méltóság posztjáért.

Pérez várhatóan azonban az első fordulóban még nem kapja meg a voksok több mint felét, így november 6-án második fordulót rendeznek. Pérez ellenfele egy 41 éves üzletember, Manuel Baldizón lehet, vajmi kevés győzelmi eséllyel.

Az új elnökre főként a nyomasztóan nagy szegénység és a már akut problémává vált bűnözés elleni küzdelem vár. Az ország lakosságának az 51 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, a bűnözés aggasztó méreteket ölt, 60 emberölés jut 100 ezer lakosra (Európában egy és öt között van ez az arány). Bár a most leköszönő államfő is ennek a két jelenségnek a visszaszorítását nevezte meg elnöki mandátuma prioritásainak, nem tudott lényeges javulást felmutatni.

A mostani választáson nem indul a kormányon lévő párt jelöltje. Colom az alaptörvény előírásai miatt nem szállhat ringbe a második elnöki mandátumért. A guatemalai alkotmány értelmében a távozó elnök családtagjai sem lehetnek elnökjelöltek. Ezért Colom tavasszal elvált feleségétől, de a legfelsőbb bíróság így sem engedélyezte, hogy az elnök volt neje, Sandra Torres próbálkozzék elhódítani az elnöki posztot.

A guatemalai választópolgárok alelnököt, továbbá az egykamarás parlament 158 képviselőjét és 333 polgármestert, valamint a közép-amerikai parlament 20 guatemalai tagját is megválasztják a vasárnapi voksoláson.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.