Elnökségi tapasztalataink segíthetnek a BT-feladatokban

Magyarországnak az Európai Unió soros elnökeként szerzett tapasztalatai hozzájárulhatnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tagságából eredő feladatok megoldásához – mondta csütörtökön New Yorkban az MTI Hírcentrumnak Martonyi János külügyminiszter.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811599" target="_blank"><strong>• Elismerően szólt a magyar szakértelemről és teljesítményekről</strong></a>

MNO
2011. 09. 23. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az elnökségi prioritásaink jelentős részben egyben globális kérdések is voltak” – mondta a magyar diplomácia vezetője, aki felhívta a figyelmet a víz, a társadalmi felzárkózás, a szegénység, az energia vagy az élelmiszer-ellátás problémáira, amelyek a magyar EU-elnökség legjelentősebb kérdései voltak, de egyben globális kihívást is jelentenek. „Az gondoljuk hogy az elnökség területén szerzett tapasztalatainkat globális, univerzális téren is tudjuk hasznosítani, s ezzel egyben javítjuk Magyarország helyzetét a világban, és nemzeti érdekeink érvényesítését is elősegítjük” – mondta Martonyi.

A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Magyarország az EU-elnökséggel kapcsolatban említett feladatokon kívül hozzájárulhat a konfliktusmegelőzés, a konfliktuskezelés és általában véve a biztonságpolitika és az etnikai kérdések kezeléséhez. Martonyi szerint a munka sikerét a megszerzett tapasztalatok mellett elősegíti majd a mások gondjainak megoldása iránti érzékenység.

Martonyi hangsúlyozta, hogy Magyarország külpolitikai stratégiájának lényege a globális nyitás, s ennek részeként a végső szakaszába lépett a magyar BT-tagságért folytatott kampány. Élve az ENSZ-közgyűlés adta lehetőségekkel Schmitt Pál köztársasági elnök és a külügyminiszter többtucatnyi ország képviselőjével folytatott eszmecserét kétoldalú, illetve multilaterális találkozókon. Magyarország pénteken egy új országgal, Dél-Szudánnal veszi fel a diplomáciai kapcsolatokat. Dél-Szudán az ENSZ 193. tagállama lett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.