Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Előrelépés a ketrecek lecserélése

Magyarországon ez év végéig le kell cserélniük a tojótyúkokat tartó gazdálkodóknak a régi ketreceket, hogy megfeleljenek az uniós előírásoknak – hangzott el a Welfarm Alapítvány által országgyűlési képviselők részvételével szervezett keddi budapesti háttérbeszélgetésen.

MNO
2011. 09. 27. 17:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gőgös Zoltán (MSZP) elmondta: jelenleg Magyarországon 551 telepen tartanak tojótyúkokat. A meglévő telepek közül csak 67 felel meg az uniós előírásoknak. Az átállás finanszírozására mintegy 3 milliárd forint áll rendelkezésre 40-60 százalékos támogatási szint mellett. Hozzátette: várhatóan nem minden telep lesz majd képes teljesíteni a követelményeket.

A jelen lévő képviselők – Bartos Mónika (Fidesz), Gőgös Zoltán (MSZP), Magyar Zoltán (Jobbik), Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) és Szabó Rebeka (LMP) – egyetértettek abban, hogy az állatok jólétének fokozott figyelembe vétele tartásuk során fontos. Ezért előrelépésnek tartják a korábbi ketrecek lecserélését.

Az állatjólét biztosításának módjában kisebb vita alakult ki Szabó Rebeka és Gőgös Zoltán között: az LMP-s országgyűlési képviselő azt az álláspontot képviselte, hogy a jövő útja Magyarországon az extenzív gazdálkodás nagyobb térnyerésében keresendő. Míg Gőgös Zoltán úgy vélte: ez nem járható út, mivel így a magyar mezőgazdaság termelése jelentősen csökkenne, és ezt az ország nem engedheti meg.

A képviselők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a fenntarthatóság szempontjait a mezőgazdasági termelésben is az eddiginél hathatósabban kell érvényesíteni. A széles körű tájékoztatást főként a fiatalok esetében tartották fontosnak. Gőgös Zoltán elmondta: ma Magyarországon mintegy 12,5-13 millió tojótyúkot tartanak. Ezek többségét, mintegy 7 milliót nagyüzemi keretek között. Az ország tojásfogyasztása éves szinten mintegy 2,7 milliárd darabra tehető.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.