Előretört a Munkapárt

Az izraeli Munkapárt népszerűségének hirtelen emelkedését mutatva a balközép politikai alakulat a második helyen végezne, ha most tartanák a parlamenti választásokat, amelyeket a jobboldali Likud nyerne meg – derült ki a Háárec című lap megrendelésére készített, hétfőn ismertetett közvélemény-kutatásból.

MNO
2011. 09. 26. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eszerint a Munkapárt a 120 tagú kneszetben 22 mandátumhoz jutna a jelenlegi 8-cal szemben, vagyis csaknem háromszorosára növelné parlamenti képviselői mostani számát. Ezzel a harmadik helyre szorítaná vissza a jelenlegi legnagyobb parlamenti pártot, a Cipi Livni volt külügyminiszter vezette Kadimát, amely a jelenlegi 28 helyett 18 képviselőt küldhetne a kneszetbe.

A választásokat a Benjámin Netanjahu kormányfő vezette jobboldali Likud párt nyerné meg, bár jelenlegi 27 mandátumából egyet elveszítene. A szélsőjobboldali Jiszráél Béténu párt a jelenlegi 15 helyett 18 képviselőt küldhetne a kneszetbe, ugyanannyit, mint a Kadima. A Háárec szerint a felmérés arra is rámutat, hogy jelentős szerkezeti változások állnának be a kneszetben, amelynek képviselői helyein az évtizedeken át meghatározó jobboldali és baloldali tömbök helyett immár négy párt – a Likud, a Munkapárt, a Kadima és a Jiszráél Béténu – osztozna.

A felmérés szerint Netanjahu népszerűségi mutatója az ENSZ-közgyűlésben a múlt héten elmondott beszéde nyomán jelenleg 41 százalékos, 9 százalékponttal emelkedett a július végihez képest, annak ellenére, hogy Izraelben szociális tiltakozó megmozdulások zajlanak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.