Először csökkent a többlet

Augusztusban hat hónap óta először csökkent az előző hónaphoz képest Kína külkereskedelmi többlete.

MNO
2011. 09. 10. 11:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többlet 17,8 milliárd dollár volt, 43 százalékkal kevesebb, mint a júliusi 31,5 milliárd dollár, amely egy 30 hónapos időszak legkiugróbb eredménye volt.

Az export 24,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, s ez némi gyorsulás a tavalyi és idei július közti 20,4 százalékos emelkedéshez képest. Ugyanakkor a kivitel abszolút értékben csökkent, s míg júliusban 175 milliárd dollár volt, augusztusban 173,3 milliárd. Az augusztusi behozatal 155,6 milliárd dolláros csúcsot ért el, 30,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az Egyesült Államokba irányuló kínai export az egy évvel korábbinál 12,5 százalékkal volt nagyobb, az EU-ba irányuló pedig 22,3 százalékkal növekedett. Az észak-amerikai és európai export a külföldi kínai eladások 40 százalékát teszi ki jelenleg, míg 2002-ben még 55 százalék volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.