Először lehet a szociké a szenátus

Hét hónappal az elnökválasztás előtt Franciaországban vasárnap reggel megkezdődtek a szenátusi választások, amelyekkel újraválasztják a parlamenti felsőház tagjainak a felét 44 megyében.

MNO
2011. 09. 25. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvetett (és bonyolult) voksoláson 71 890 elektor – képviselő és helyi politikus – választhat új szenátorokat. A testületben, ahol eddig hagyományosan, évtizedek óta többsége volt a konzervatív jobboldalnak, megfigyelők szerint most először a baloldal, az ellenzékben lévő szocialisták kerülhetnek többségbe. A baloldal tehát, amely az utóbbi időben megnyert minden helyi választást, tovább növelheti mandátumainak számát. Most 23 helyet kell szereznie a többséghez a felsőházban, amelynek létszáma öt hellyel bővül, 348-ra.

A szenátorokat hat évre választják. A szenátusi többség megváltozása gátolhatja, de nem akadályozhatja meg a Nicolas Sarkozy elnök kormánya által tervezett törvények elfogadását. A szenátus elnöke a második ember a hivatali rangsorban az államfő után, és a helyébe lép, amennyiben az előbbi akadályoztatva van hivatala ellátásában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.