Eltűnik a legnagyobb gleccser?

Egyre gyorsabban veszítenek terjedelmükből a mintegy 150 éve folyamatosan zsugorodó alpesi jégtömegek az olasz gleccserszövetség szerint.

MNO
2011. 09. 23. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A 70-es, 80-as években bekövetkezett fordulatot követően 1982 óta jelentősen csökkennek Olaszország gleccserei. A jelenség felgyorsulása elsősorban 2003 és 2006 közé tehető” – mondta Carlo Baroni, a szervezet elnöke a Geoitalia 2011 tudományos fórumon Torinóban. A gleccserek nagyságának csökkenése miatt csökken az a vízmennyiség is, amelyet a mezőgazdaságban, illetve energiatermelésre használnak. A szakértők figyelmeztetése szerint 2050-re teljesen eltűnhet az Adamello-gleccser, az olasz Alpok legnagyobb gleccsere – még akkor is, ha a klíma már nem melegszik tovább.

Baroni szerint folytatni kell az adatgyűjtést a gleccserek változásáról. Olaszországban ezt a kutatást kisebb mértékben támogatják, mint más alpesi országokban, például Ausztriában vagy Svájcban – panaszkodott a kutató.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.