Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium

Emelkedtek augusztusban az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak az előző havihoz mérten 0,7 százalékkal emelkedtek az idén augusztusban, az egy évvel korábbihoz képest viszont 0,1 százalékkal csökkentek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

MNO
2011. 09. 29. 7:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipar belföldi értékesítési árai augusztusban az előző havihoz mérten 0,3 százalékkal, a 2010. augusztusival összehasonlítva 3,4 százalékkal emelkedtek. A havi áremelkedés jelentősen lassult az előző havi 1,2 százalékos növekedéshez képest, míg éves összevetésben az augusztusi adat éppen megegyezett a júliusival.

Az ipari exportértékesítés forintban mért árai júliushoz képest 0,9 százalékkal magasabbak, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2,5 százalékkal alacsonyabbak voltak 2011 augusztusában. Az exportárak az előző kéthavi csökkenés után emelkedtek ismét, éves összehasonlításban viszont negyedik hónapja tart a csökkenés.

A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,7, az amerikai dollárhoz képest 1,3 százalékkal gyengült, a 2010 augusztusában jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 3,2, a dollárhoz viszonyítva 12,9 százalékkal erősödött. A feldolgozóipari ágazatok augusztusi belföldi értékesítési árai 0,5 százalékkal magasabbak voltak a júliusinál. A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 1,8 százalékos, a vegyianyag-, termék-előállításban 1,7 százalékos, a gép, gépi berendezés gyártásában 1,0 százalékos áremelkedést mért a KSH egy hónap alatt.

Az egyéb feldolgozóipar és javítás termelői árai 0,8 százalékkal csökkentek, a villamos berendezések gyártása területén pedig 0,3 százalékkal mérséklődtek az árak. A gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar árai az előző havi szinten maradtak. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,1 és 0,4 százalék között alakult. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai augusztusban az előző havihoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek.

A 2010. augusztusi árakkal összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 7,7 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékűt a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (25,5 százalék), az élelmiszeriparban (9,9 százalék), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (8,0 százalék) tapasztalt a hivatal.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva alacsonyabbak lettek az árak a járműgyártásban 3,3 százalékkal, a textil- és bőriparban 2,2 százalékkal, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában 1,5 százalékkal és a gyógyszergyártásban 1,2 százalékkal. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1,2 és 4,2 százalék között alakult. Az egyéb feldolgozóipar és javítás területén nem változtak az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 1,8 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011 augusztusában az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,5, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,3 százalékkal magasabbak voltak az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,1 százalékkal csökkentek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoké 0,2 százalékkal emelkedtek.

A tavalyi év azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,7 százalékkal nőttek, a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,2 százalékkal csökkentek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 5,3 százalékkal emelkedtek a termelői árak.

Az exportárak 2,5 százalékos éves csökkenésében a számítógépek és optikai termékek 7,4 százalékos, és a járművek és a gépi berendezések egyaránt 3,4 százalékos csökkenése lehetett meghatározó a kivitelben elfoglalt súlyuknál fogva, miközben az élelmiszeripar exportárai 7,3 százalékkal emelkedtek a tavaly augusztusival összehasonlítva.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.