Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Energiatakarékos lesz a cseppkőbarlang

Dékány Lóránt
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemléletformálási cselekvési tervet készít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a nemzeti energiastratégia elfogadása után az energiatakarékosság és -hatékonyság társadalmi elfogadottságának növelésére – jelentette ki Bencsik János, a tárca államtitkára. A szakpolitikus szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gömörszőlős információs központjának átadásán rámutatott, az Új Széchenyi-terv a térségben is jelentősen elősegíti a zöldgazdaság fejlesztését. A távirati iroda összefoglalója szerint hozzátette, az Ózdi kistérségben szennyvízkezelési projektek megvalósítására négymilliárd forintos támogatás jut, a Sajó–Bódva völgye települési szilárdhulladék-rekultivációs projekt pedig 6,4 milliárd forintnyi támogatásban részesül. Emellett 400 millió forintnyi támogatást kapnak a szemléletformálást és a megújuló energiaforrások felhasználását célzó projektek. Mindezen kívül a kistérséggel szomszédos területen, az Aggteleki Nemzeti Parkban 198 millió forintos támogatással megújul az aggteleki karszt barlangjaiban kiépített világítási rendszer.
Az államtitkár kitért arra is, hogy ma még nehezen elképzelhető energiahatékonysági beavatkozásokra lesz szükség a következő két évtizedben, ám ez nemcsak kötelezettséget, hanem lehetőséget jelenthet, ugyanis így tartós keresletet biztosító belső piac épülhet a hazai mikro- és kisvállalkozások részére. – Elkerülhetetlen a gazdasági élet teljes átstrukturálása, az anyag- és energiatakarékos technológiák elterjedésének elősegítése. Környezettudatos szokásokat kell kialakítani, amelyek figyelembe veszik a természeti erőforrások megújulási képességeit is – emelte ki Bencsik János. A következő időszak feladatainak megvalósításában a „legfontosabb szövetségesek” a felnövekvő nemzedék tagjai, ezért is fontos, hogy a legújabb, a természeti erőforrásokat hasznosító technológiákat megismerhessék.
Az államtitkár múlt pénteken közölte, elkezdődött egy másik cselekvési terv előkészítése is, amely a magyarországi ásványvagyon hasznosítását célozza. Ez az energiastratégiához illeszkedő terv 2012 első felében kerülhet a kormány elé. – A cél az, hogy részben a Magyarországon kitermelhető nem megújuló energiahordozókra épüljön a villamosenergia-termelés. Ehhez fel kell mérni és újra kell értékelni a hazai ásványvagyont. Emellett ki kell dolgozni, miként lehet azt hasznosítani a környezeti fenntarthatóság követelményének megfelelően – hangsúlyozta Bencsik János.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.