Ennyit számít, hogy ki melyik hónapban született?

Összefüggés mutatkozik a születési hónap és a majdani szakmaválasztás, a betegségek valószínűsége, a várható élettartam, az intelligencia között – állítják a brit statisztikai hivatal elemzői.

MNO
2011. 09. 07. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki decemberben jön világra, nagyobb valószínűséggel lesz felnőtt korára fogorvos, míg a januári születésűek közül az átlagosnál több az adósságbehajtó. A februáriak hajlamosabbak a művészkedésre, a márciusiak körében sok a pilóta. Április és május meglepően „jellegtelen”, azaz a szakmák szinte teljesen egyenletesen oszlanak meg. A nyár szülöttei viszont sokkal kisebb eséllyel lesznek sztárfocisták, orvosok, fogászok. A tavaszi gyerekek hajlamosabbak a skizofréniára, az Alzheimer-kórra, az asztmára, az autizmusra, és kevésbé értelmesek, mint a más évszakokban születettek – áll a brit tanulmányban.

Az elemzés során 19 foglalkozást vizsgáltak a statisztikai elemzők a legutóbbi brit népszámlálás információit használva. Az összefüggéseket a születési hónappal nehéz megmagyarázni, de kétségkívül léteznek – írta a tanulmányt ismertető The Daily Telegraph című brit lap. Tudósok feltételezései szerint az eltérések egyik oka az lehet, hogy mennyi napfény éri az anyát terhessége alatt. A napsütés serkenti a D-vitamin termelődését, amelynek hiánya a magzat első hónapjaiban hosszú távra kihathat.

Az újság felidézte, hogy Russel Foster, az Oxfordi Egyetem idegkutatója pár hónappal ezelőtt szintén a születési időszak szembeötlő következményeiről beszélt. „Egyáltalán nem vagyok az asztrológia szószólója – badarságnak tartom –, de az évszakok hatásaitól nem vagyunk mentesek.

Abszurdnak tűnik, hogy a születési hónap befolyásolja valaki életlehetőségeit, testmagasságát, tanulmányi eredményeit, testtömegindexét, napi életritmusát, azt, hogy éjszakai bagoly-e, vagy korán kelő, mégis mindez összefügg bizonyos mértékben a világrajövetel idejével” – idézte Fostert a lap.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.