ENSZ-jelentés: kínzások, elektrosokk az afgán börtönökben

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) fontolóra vette, hogy felfüggeszti a gyanúsítottak afganisztáni börtönökbe való áthelyezését azt követően, hogy az ENSZ kínzások soráról számolt be Afganisztánban – közölte kedden a világszervezet egyik, eddig nyilvánosságra nem hozott jelentésére hivatkozva a BBC brit közszolgálati hírtelevízió internetes portálja.

MNO
2011. 09. 06. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BBC úgy értesült, hogy az ENSZ-jelentésben a foglyok megveréséről, illetve elektrosokk alkalmazásáról számolt be, a szóban forgó börtönöket az afgán rendőrség, valamint a hírszerzés működteti. A portál birtokába jutott dokumentumból kiderült az is, hogy egyes afgán rendőrparancsnokok titkos büntetés-végrehajtási intézeteket működtetnek.

A nemzetközi katonai misszió képviselői arra figyelmeztették az afganisztáni Nemzeti Biztonsági Igazgatóság (NDS) vezetőségét, hogy hét tartományban állíthatják le a foglyok átadását a NATO által felügyelt börtönökből, beleértve a délkeleti Hoszt, az északi Tahár és a nyugati Herát provinciát. Szintén kínzások gyanúja miatt állhat le a folyamat Kunduz tartományban.

A nemzetközi koalíció a külföldi katonák kivonásával párhuzamosan adja át a hatalmat az afganisztáni rendfenntartó erőknek, ám egyes területeken kételyek merültek fel a helyi biztonsági erők megbízhatóságával kapcsolatban.

Augusztusban a brit védelmi miniszter döntött úgy, hogy felfüggeszti a raboknak az NDS kabuli börtöneibe való átszállítását, miután egy bíróság kínzások és súlyos bántalmazások veszélyeire figyelmeztetett. A biztonsági ellenőrzés átadása a tervek szerint 2014 végéig fejeződik be Afganisztánban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.