Érdekes dolgokra akadtak a metróalagút-építés során

A Róma városközpontjában zajló metróalagút-építésen egy ókori császárkori templom maradványait hozták felszínre: a Traianusnak és feleségének, Plotinának dedikált szentélyt Hadrianus emelte.

MNO
2011. 09. 10. 0:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régészek régóta keresték a Traianus császár fórumán emelt templomot. A szentélyt a Római Birodalmban 117–138 között uralkodó és a saját sírhalmaként épített Angyalvárról ismert Hadrianus emelte elődje és fogadott apja, Traianus és annak felesége, Plotina emlékére. A templom az időben legutolsó, méretében a legnagyobb császárfórumon állt.

A római Piazza Venezián a harmadik metróvonal építésekor végeztek próbafúrást, így ütköztek Traianus és Plotina templomának. A jelenet a Federico Fellini által rendezett Róma című film hasonló kockáit idézte – nyilatkozták a régészek, akik szerint már az is rendkívülinek számít, hogy sikerült azonosítani a templom pozícióját, még ha nem is tudják kiemelni a föld alól és rekonstruálni. Az épület további részei a tér egyik palotája alatt húzódnak. A templomból a felszínen csak a Traianus-diadaloszlopnál fekvő hatalmas gránitoszlop maradt fenn.

A 112-ben felavatott Traianus-fórumon több épület sorakozott egymás mellett: a dákok feletti győzelmet ünneplő diadaloszlopon túl egy bazilika, egy latin és egy görög nyelvű könyvtár és Traianus piaca is. A régészek kincsesbányának tartják: 2005-ben egy másfél méter magas márványfejet találtak a fórum egykori szennyvízcsatornájában. A Constantinus császárt ábrázoló fejet hatalmas súlyként a csatorna kotrására használták.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.