Érdekes ötlettel állt elő a BKV + Képriport

Elektromos meghajtású buszt tesztel a BKV egy héten keresztül a 26-os járaton. A cseh busz használata ingyenes, cserébe a BKV várja az utasok véleményét.

MNO
2011. 09. 27. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SOR EBN 10,5 típusú busz kedd délutántól október 4-ig közlekedik délutánonként a Margitszigeten. Somodi László, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházási és fejlesztési igazgatója a buszt bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a BKK-nak és Budapest vezetésének is feltett szándéka, hogy a BKV elektromos buszokat is forgalomba állítson, jelenleg a normál üzemű buszokhoz képest tapasztalható felár finanszírozási lehetőségeit vizsgálják. Hozzátette, hogy a jövőben jelentős részben dízelüzemű buszokat szereznek be, de el szeretnének mozdulni az alternatív hajtóanyagok irányába.

Jindrich Chudy, a SOR kereskedelmi igazgatója azt mondta, a 86 utas szállítására alkalmas jármű 10,5 méter hosszú, lítiumionos akkumulátorokat hosszú töltéssel hat-nyolc óra alatt lehet feltölteni, a jármű hatótávolsága városi közlekedésben 160 kilométer egy töltéssel. A töltéshez az Elmű egy mobil töltőoszlopot biztosít a BKV-nak. Közölte, eddig hat elektromos buszt gyártottak, közülük négy Ostravában napi használatban van, és teljes mértékben tudják helyettesíteni a dízelüzemű társaikat. Az igazgató a busz áráról nem beszélt, kérdésre annyit mondott, hogy a dízelmeghajtású busz kétszeresébe kerül. A csehországi tapasztalatok szerint a dízelüzemmel szemben az elektromos hajtás kilométerköltsége jóval kevesebb, csupán az ötöde.

A buszt a BKV Szlovákiából kapta kölcsön, ott a Tátrában síbuszként üzemel télen. Utastájékoztató rendszer és klíma nincs a buszon, de a BKV felragasztotta az oldalablakokra az iránytáblát. A közlekedési társaság erről a buszról is várja az utasok véleményét a [email protected] e-mail címre. Ebben az évben a BKV már tesztelt alternatív meghajtású járművet, a Volvo hibridhajtású buszát augusztus elején egy héten keresztül közlekedtették a 8-as viszonylaton.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.