Érdemes elhagyni az autót

Az alternatív közlekedést népszerűsítő, kulturális programokkal tarkított európai autómentes napot rendeznek a főváros XVII. kerületében szombaton. A rendezvény ideje alatt lezárják a Ferihegyi út kétszer két sávos szakaszát a rákoskeresztúri városközpontban.

MNO
2011. 09. 14. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riz Levente, Rákosmente fideszes polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ötödik alkalommal rendezik meg az európai mobilitási héthez kapcsolódó egész napos programot. „Rákosmentén modern kertvárost építünk, ahol nagy hangsúlyt helyezünk a környezettudatos életforma népszerűsítésére” – mondta a városrész vezetője.

Közlése szerint ennek jegyében készült el az elmúlt két évben a főváros kerületei között 11 kilométer kerékpárút, 200 kerékpártároló, öt P+R parkoló, több mint 400 férőhellyel. „A rendezvénnyel szeretnénk az emberek figyelmét felhívni arra: az autón kívül is van élet, érdemes a közösségi közlekedést vagy a kerékpárt választani” – tette hozzá.

A családi programon részt vesznek egyebek mellett a közlekedési társaságok, a rendőrség, a helyi civil szervezetek, egyházak; gyermekprogramok, kerékpáros ügyességi pályák, ingyenes szervizsátor is várja az érdeklődőket.

A rendezvény ideje alatt lezárják a Ferihegyi út kétszer két sávos szakaszát a rákoskeresztúri városközpontban, elterelik az autós és buszforgalmat, és a területet teljes egészében a gyalogosok, kerékpárosok „vehetik birtokba”. A polgármester további helyszínként említette a rákoshegyi vasútállomást, ahol a MÁV járműveit, motoros és kézi hajtányokat lehet kipróbálni.

A két helyszín között ingyenes, gumikerekű kisvonat közlekedik, a városrész lakóit pedig kerületi körjáratként üzemelő Ikarus nosztalgiabusz szállítja a városközpontba.

A rendezvényen előadóként fellép a Bojtorján, Varga Miklós, Riz Levente rockzenekara, ahol Abaházi Csaba (ex Sing-Sing) énekel; az este a United együttes és Tóth Gabi koncertjével zárul.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.