Érdemes lesz a Balatonnál horgászni

Az aszályos időjárás miatt a halak raktározására szolgáló telelőkben vízhiány alakult ki, ezért a szokásosnál egy hónappal előbb, kedden kezdődött az őszi balatoni haltelepítés, amelynek során a következő hetekben 242 tonna pontyot enged a tóba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

MNO
2011. 09. 27. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Füstös Gábor, a társaság halgazdálkodási és horgászturisztikai igazgatója minderről kedden Balatonlelle-Irmapusztán beszélt, ahol a nyilvánosság bevonásával kezdték meg a halastavak lehalászását és a telepítendő halak lemérését. Az őszi telepítést a Balaton vízgyűjtőjén található irmapusztai halastavakból végzik. Kedden Balatonföldváron kezdték a halak vízbeengedését, amit a következő napokban a déli part további helyszínein – Fonyód, Balatonboglár, Balatonszemes, Siófok – folytatnak majd.

A cég honlapján nyomon követhető, hol, mikor lesz a telepítés. A héten mintegy 35 tonna háromnyaras pontyot terveznek kihelyezni. A halgazdálkodási tervben erre az évre előírt 350 tonnányi ponty telepítéséből az idén eddig 58 tonnát teljesített a halgazdálkodási cég. A következő hetekben további 242 tonnányi halat engednek a Balatonba. A fennmaradó 50 tonnányi hal kihelyezését a társaság szeretné jövő évre halasztani a haltermelés szempontjából kedvezőtlen nyár, a meleg és aszályos időjárás miatt, amelynek engedélyeztetése folyamatban van – derült ki az igazgató beszámolójából.

Az idén azért kell a szokásosnál előbb megkezdeni az őszi telepítést, mert a társaság halastavainak vízszintje a szükséges üzemszint alá csökkent a vízgyűjtő területet sújtó aszály miatt, s így nem lehetett tovább halogatni a lehalászást – mondta a szakember. Nem jut elég víz a telelőkbe sem, ezért azokat sem tudják a halak tárolására használni. Emiatt a halastavakból lehalászott pontyokat folyamatosan, a halászat ütemében, kis mennyiségekben kell a Balatonba telepíteni.

Füstös Gábor szerint annak, hogy a felnevelt pontyok a szokásosnál melegebb időben, melegebb vízbe kerülnek, csak annyi következménye lehet, hogy előbb fogják ki őket, vagyis az idén ősszel a szokásosnál nagyobb horgászzsákmány ígérkezik a Balatonnál. A szeptemberi-októberi melegben nemcsak a halak aktívabbak, hanem a horgászok száma is nagyobb, mint az az október végi, novemberi telepítéseknél szokott lenni – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.