Erkölcsileg meg kell tisztulnia az egyetemnek

Az erkölcsi megtisztulás folytatását, a gazdasági stabilitás erősítését és a kutatóegyetemi cím elnyerését nevezte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) legfontosabb céljainak a következő években Bódis József rektor csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/807876" target="_blank"><strong>• Megszűnt a megvesztegetett volt főigazgató jogviszonya</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/807366" target="_blank"><strong>• Ismét őrizetbe vették a pécsi egyetem volt gazdasági vezetőjét</strong></a>

MNO
2011. 09. 08. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyetemünk másfél éve a legnehezebb napjait éli. Komoly pénzügyi nehézségekkel küszködik és erkölcsi válságon megy keresztül. Arra, hogy ebből kijussunk, mert ki lehet jutni, köteleznek bennünket az elmúlt évtizedek szellemi teljesítményei, eredményei, és azok az oktatók, kutatók, hallgatók, akik itt élnek és dolgoznak” – mondta a Magyar Rektori Konferencia elnöki tisztét is betöltő orvosprofesszor az egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén. Bódis József szavaival az intézmény jelenleg 6,7 milliárd forintos lejárt tartozására és a gazdálkodásával összefüggésben indult vesztegetési ügyre utalt, amelyben a rendőrség több mint húsz ember, köztük a PTE több volt vezető munkatársa ellen indított büntetőeljárást.

A rektor hangsúlyozta: az egyetem legfontosabb célja az erkölcsi megtisztulás folytatása, az önbecsülés visszaszerzése, a gazdasági stabilitás megteremtése, erősítése és a kutatóegyetemi minősítés elnyerése. Úgy vélte, önmagában azonban kevés, hogy a PTE vezetése megfogalmazza elképzeléseit, és mindent megtesz megvalósításuk érdekében. A sikerhez arra is szükség van, hogy minden egyetemi polgár a maga pozíciójában a maximumot teljesítse. Bódis József a PTE adósságával, tartozásával kapcsolatban megjegyezte, hogy bár az intézménynek van konszolidációs programja, a helyzet rendezéséhez szükség lesz állami, kormányzati segítségre.

A rektor ugyanakkor örömének adott hangot, hogy a PTE továbbra is az egyik legnagyobb és legjelentősebb magyarországi egyetem, amely az idén az elmúlt öt évének legjobb jelentkezési és felvételi eredményeit érte el. Értékelése szerint ez az eredményes beiskolázási kampány mellett az intézmény presztízsének, kedvező infrastruktúrájának, továbbá Pécs vonzerejének is köszönhető. Utalt arra, hogy az egyetem az elmúlt időszakban komoly fejlesztésekbe kezdett: hétmilliárd forintból természettudományi kutatóközpontot épít, felújítja és bővíti a 400 ágyas klinikáját, kollégiumi rekonstrukciók során 4200 hallgatónak biztosít modern lakhatási körülményeket, s komoly pályázati forrást nyert oktatók, kutatók, doktoranduszok képzésére, munkakörülményeik javítására.

Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára arról szólt, hogy az Országgyűlés várhatóan még a téli szünet előtt dönt a felsőoktatási törvény módosításáról. Ennek eredményeként finanszírozható, versenyképes, a minőségét megőrző, javítani tudó felsőoktatás lehet Magyarországon. A Pécsi Tudományegyetemnek mintegy 25 ezer hallgatója van, az intézményben az idén több mint 8500-an kezdhetik meg tanulmányaikat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.