Esterházy János szobrot kap Dunaszerdahelyen

Október 6-án avatják fel Esterházy János emlékművét a dél-szlovákiai Dunaszerdahelyen.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/808601" target="_blank"><strong>• Gasparovic nem enged, megvitatná a kérdést Schmitt-tel</strong></a>

MNO
2011. 09. 12. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását Dunaszerdahelyen a Fő utcán, a Városi Művelődési Központ melletti épület falán helyezik el és avatják fel október 6-án – olvasható a felvidéki Pázmaneum Polgári Társulás honlapján (www.pazmaneum.com). Lipcsey Györgynek több történelmi vonatkozású szobra áll már a dél-szlovákiai városban.

A Pázmaneum Polgári Társulás szervezésében közadakozásból elkészült emlékmű avatásán Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) alelnöke mond majd ünnepi beszédet. Ezt követően a dunaszerdahelyi Vermes-villában Boráros Imre előadásában látható Siposhegyi Péter Esterházy János gróf életéről készült monodrámája, a Hantjával sem takar. Az előadás előtt Csáky Pál, az MKP volt elnöke mond beszédet.

Esterházy János születésének 110. évfordulóján, március 14-én Kassán állítottak szobrot, ezt augusztus 23-án Ivan Gasparovic szlovák államfő helytelennek nevezte, amiért szerinte a két világháború közötti szlovákiai magyar politikus Hitler és a fasizmus híve volt. Esterházy volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942. május 15-én a zsidóság kitelepítéséről szóló törvény ellen szavazott.

A szovjet titkosszolgálat, majd csehszlovák hatóságok azért hurcolták meg, mert Esterházy nyilvánosan elítélte az 1940-ben a szovjetek által elkövetett katyni vérengzést, amelyben több mint 20 ezer lengyelt mészároltak le.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.