EU-s sportkonzultáción vett részt Czene Attila

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) sportért felelős államtitkára kedden Gdanskba érkezett a sport tisztaságának megőrzéséről rendezett európai uniós elnökségi konzultációra.

MNO
2011. 09. 06. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nefmi tájékoztatása szerint a lengyel uniós elnökség által szervezett eseményen a magyar politikus mellett megjelent többek között a brit, a francia, az olasz és a ciprusi sportminiszter, valamint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), az Európai Kézilabda-szövetség (EHF), az Európai Tenisz-szövetség, továbbá a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség európai szervezetének (FIBA Europe) képviselői.

A tanácskozás a nemzetközi sport egyik legégetőbb kérdésköréről, a bundázásról és annak megelőzési eszközeiről szólt, emellett a felek a sportbéli jó kormányzás alapelveiről – az átlátható finanszírozásról, a demokratikus döntéshozatalról, a kormányzati és nem kormányzati konzultációról – is eszmét cseréltek. A sportért felelős állami vezetők egyetértettek abban, hogy a sportszervezetek autonómiája nem sérülhet, belső irányításukba külső szereplők (például a kormányzatok) csak előzetesen egyeztetett, ésszerű keretek között avatkozhatnak be. Megegyezés volt abban is, hogy azokban az országokban, ahol jó a kormányzás, betartják az átláthatóság elveit és ahol a sportszervezetek annak alapján működnek, a csalásokkal szembeni immunitás erősebb, mint ott, ahol még zavarosak a viszonyok.

A témával kapcsolatban Czene Attila hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség alatt elfogadott uniós Sport Munkatervben a jó kormányzással kapcsolatos célkitűzések eléréséhez számos egyeztetés szükséges, hiszen az Európai Unióban a sportirányítás rendszere nem egységes. Kiemelte, hogy az állami támogatások célzott felhasználása és átlátható elszámoltatása a jó működés alapkritériuma.

A bundázás elleni eszközöket a lengyel elnökség az uniós miniszterek novemberi tanácsülésén, hivatalos tanácsi következtetés formájában szeretné elfogadtatni a 27 tagállammal. A találkozó a lengyel–német barátságos labdarúgó-mérkőzés megtekintésével zárul. Az összecsapást kedden este, a 2012-es lengyel–ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság egyik helyszíneként szolgáló gdanski stadionban rendezik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.