EU-s támogatással újulnak meg a Gödöllő környéki erdők

A Pilisi Parkerdő által gondozott Parkerdő természetesen 2010–2012 elnevezésű természetvédelmi program részeként nyolc gödöllői erdőrészletben történik meg a szerkezetátalakítás, a kijelölt területek megújítása során őshonossá alakítják át az erdőket, természetesebbé és alkalmazkodóképesebbé téve azokat – közölte az MTI-vel Lomniczi Gergely, a Pilis Parkerdő Zrt. szóvivője.

MNO
2011. 09. 07. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós forrásból megvalósuló Parkerdő természetesen 2010–2012 programra csaknem 300 millió forintot fordítanak, aminek 40 százalékát – mintegy 120 millió forintot – a Gödöllői térség erdőszerkezet-átalakítása, illetve a bálványfa-visszaszorítása teszi ki. A programnak köszönhetően olyan társulások alakulnak ki, amelyek a rekonstruált élőhelyek részeként számos védett növény-, illetve állatfajnak biztosítanak majd kedvező környezetet. Mint a szóvivő elmondta, az utóbbi időkben egyes területeken spontán terjedésre képes idegenhonos, úgynevezett „özönfajok” – bálványfa, ostorfa, zöld juhar, akác – jelentek meg, s helyenként – a természetes társulásokat, egyedeket visszaszorítva – uralkodóvá is váltak. A kedvezőtlen folyamat megfékezése érdekében mintegy 25 hektárnyi területen történik az invazív fafajok visszaszorítása.

A projekt következő állomásaként a Gödöllői Erdészet munkatársai a 2010. évi erdősítések idei aszályban kipusztult csemetéinek pótlására mintegy 13 hektáron több mint 104 ezer őshonos facsemetét ültetnek el 2011 ősze és 2012 tavasza folyamán, emellett kilenc útlezáró sorompót is elhelyeznek a természetvédelemmel is érintett állami erdőterületekre vezető utakon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.