Európa „kivonul” Szíriából

Megállapodtak hivatalosan az Európai Unió tagországai pénteken a szíriai vezetést sújtó újabb büntetőintézkedésekről – jelentette be brüsszeli közleményében Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

MNO
2011. 09. 23. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elvi szinten már szerdán közösen elhatározott, új intézkedések között szerepel, hogy európai cégek nem vehetnek részt új olajipari beruházásokban Szíriában, leállítják a bankjegyek és érmék szállítását az országba, további szíriai cégek unióban fellelhető javait fagyasztják be, valamint két névvel bővítik a vízumtilalommal sújtott személyek listáját is. Az utóbbiakat egyelőre nem közölték, az érintett cégekről is annyit tudni, hogy köztük van a legnagyobb mobilszolgáltató, egy másik távközlési cég, egy televíziótársaság, továbbá három olyan vállalat, amely a szíriai hadsereg beszállítója.

Az olajtermelést sújtó szankcióktól – diplomaták szerint – az unió komoly hatást remél, hiszen annak révén tavaly például Szíria csak az EU-ba tartó szállításokkal több mint 3 milliárd eurós bevételre tett szert. A szíriai olajtermékek importjára az EU már korábban, e hónap elején embargót hirdetett. Most azt tiltotta meg, hogy uniós cégek részt vegyenek szíriai beruházásokban, anyagilag segítsék azokat, vagy üzleteljenek ilyen cégekkel. Az üzletkötési tilalom a szankciók körébe most bevont, de olajszektoron kívüli cégekre is vonatkozik a vagyonbefagyasztás mellett.

A szankciók sorát korábban, még tavasszal a fegyverszállítási tilalom elrendelése, valamint a damaszkuszi vezetés tagjait sújtó vízumtilalom nyitotta meg. A mostani döntést kommentálva Ashton megismételte az unió felszólítását, hogy a rezsim állítsa le a népet elnyomó tevékenységet, engedje szabadon az őrizetbe vett tiltakozókat, és késedelem nélkül induljon „tényleges és bevonó jellegű” nemzeti párbeszéd az országban.

Több ezerre rúg az áldozatok száma

ENSZ-források szerint a kormányellenes tüntetésekkel szembeni kemény fellépésnek már mintegy 2600 halálos áldozata van Szíriában. A főképviselő további szankciók bevezetésével is megfenyegette a szíriai vezetést. „Az EU-nak továbbra is az a célja, hogy véget vessen az elnyomásnak és segítsen a szíriai népnek, hogy elérje legitim törekvéseit” – fogalmazott közleményében Ashton. Hangoztatta azt is: a szankciókat úgy állították össze, hogy a lehető legnagyobb mértékben sújtsák a rezsimet, de minimalizálják a lakosságra tett negatív hatásukat. Ezt elsősorban azzal igyekeznek biztosítani, hogy a büntetőintézkedésekkel a rezsimet kiszolgáló cégeket és magánszemélyeket célozzák meg.

A 27 EU-tagállam közti megállapodás úgynevezett írásos eljárással született meg. A szankciók minden bizonnyal már szombaton életbe lépnek azzal, hogy közzéteszik őket az EU hivatalos lapjában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.