Évek óta nem történtek pozitív változások

Ünnepélyes keretek közt nyitotta meg a kárpátaljai magyar iskolák 2011–2012-es tanévét a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) vasárnap Beregszászon.

MNO
2011. 09. 11. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott ünnepségen Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke hangsúlyozta: huszadik alkalommal kezdődik az iskolai tanév a független Ukrajnában, de szomorúan kell megállapítani, hogy a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatásban évek óta nem történtek pozitív változások, sőt a helyzet sok tekintetben romlott. Az ukrán nemzetállam kiépítésére irányuló törekvések következtében egyre inkább beszűkültek a magyar iskolák végzőseinek továbbtanulási lehetőségei. „Nem elég, hogy az ukrán állam kivonult a beregszászi magyar főiskola, a magyar egyházi líceumok támogatásából, most már a magyar nyelvű tankönyvek kiadását sem akarja biztosítani” – emelte ki.

Orosz rossz üzenetnek nevezte, hogy az ukrán sajtóban nap mint nap jelennek meg a magyarokat fasisztáknak, szeparatistáknak beállító cikkek, mintha Ukrajnának az össznépességén belül elenyésző, egy százaléknál jóval kisebb arányban jelen lévő magyarok jelentenék a legnagyobb problémát. Szerinte ez a hangulatkeltés is hozzájárul ahhoz, hogy a kárpátaljai magyar pedagógusok között terjed a megfelelési kényszer, amit egyebek mellett az is jelez, hogy mind többen adják közülük ukrán iskolába gyermekeiket.

A KMPSZ elnöke bejelentette, hogy még az idén tehetséggondozó program indul a magyar iskolák tanulói számára. Azt is elmondta, hogy mivel évről évre növekszik a kárpátaljai magyar iskolákban a roma tanulók aránya, ezért a KMPSZ – magyarországi példák nyomán – elkezdte roma oktatási felzárkóztatási stratégia kidolgozását. Ugyancsak sürgős feladat a szórványmagyarság oktatási problémájának a megoldása, mert vészes gyorsasággal asszimilálódik a kárpátaljai szórványmagyarság – vázolta az új tanév feladatait Orosz Ildikó.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke beszédében kiemelte: az ukrán függetlenség huszadik évében a kárpátaljai magyarság azokat a jogait próbálja megvédeni az oktatás terén is, amelyeket az 1990-es években sikerült kivívnia. A politikus rámutatott: ebben a helyzetben nagyon fontos a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás azon pilléreinek erősítése, amelyek nem függnek az államtól.

A Beregszászhoz közeli Zápszony községben vasárnap adták át a helyi magyar tannyelvű általános iskola felújított épületét, amelynek teljes belső rekonstrukcióját a magyar Külügyminisztérium finanszírozta a Nemzetközi fejlesztési és együttműködési program keretében, mintegy hétmillió forintból. A felújított tanintézetet Bacskai József ungvári magyar főkonzul és Tóth István beregszászi magyar főkonzul adta át a tanulóknak és pedagógusaiknak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.