Ez csak az első lépés a demokratikus társadalom kiépítése felé

Magyarország kész érdemben hozzájárulni minden olyan erőfeszítéshez, amelynek célja, hogy megerősítse az ENSZ konfliktusmegelőző és közvetítő képességét – jelentette ki pénteken az ENSZ-közgyűlés 66. ülésszakának általános vitájában Schmitt Pál köztársasági elnök, emlékeztetve a jelenlévőket arra, hogy Magyarország a 2012–2013-as időszakra megpályázta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagságát.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/811641" target="_blank"><strong>• Elnökségi tapasztalataink segíthetnek a BT-feladatokban</strong></a>

MNO
2011. 09. 23. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BT öt új nem állandó tagjáról október 13-án dönt titkos szavazással a 193 tagú nemzetközi szervezet közgyűlése. Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is támogatja az ENSZ alapokmányába és a nemzetközi jogba foglalt elveket és célkitűzéseket, így a nemzetek közötti egyenlőséget, a viták békés rendezését és az emberi jogok tiszteletben tartását. „Hiszünk a konfliktuskezelés integrált megközelítésében, s támogatni fogjuk a biztonság és a fejlődés kérdéseinek egységes kezelését, valamint azt, hogy erősödjön az együttműködés a Biztonsági Tanács és az ENSZ többi fő szerve között” – jelentette ki az államfő. Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy Magyarország a legjobb tudása szerint továbbra is hozzá fog járulni a mai kihívások kezeléséhez olyannyira nélkülözhetetlen ENSZ-rendszer országai közötti globális együttműködés erősítéséhez.

A köztársasági elnök támogatásáról biztosította a Herman Van Rompuy, az EU elnöke által az unió és a tagállamok nevében kifejtett állásfoglalást, majd ismertette Magyarország álláspontját három fontos külpolitikai és fejlődésügyi problémával, az „arab tavasszal”, a fenntartható fejlődéssel és a nem fertőző betegségek elleni harccal kapcsolatban. Az államfő emlékeztetett rá, hogy két évtizeddel ezelőtt Közép- és Kelet-Európában – beleértve Magyarországot – mélyreható politikai változások mentek végbe, csakúgy mint 2011-ben Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.

Schmitt Pál felhívta a figyelmet, hogy a tekintélyuralmi rendszerek megdöntése csak az első lépés a jobb életkörülmények és a demokratikus társadalom kiépítése felé. „Ahogy azt a saját tapasztalatunk is mutatta, az átalakulás legnehezebb szakaszai csak most következnek” – mondta a köztársasági elnök. Rámutatott, hogy az új hatalmi struktúrák létrehozásának, az új alkotmányok kidolgozásának, valamint a szabad és demokratikus választások megtartásának mind belülről kiinduló, s a nemzetközi közösség által támogatott folyamatnak kell lennie. Ezek végrehajtását elősegítendő Magyarország jó barátként és támogató partnerként kész megosztani saját tapasztalatait, s – mint mondta – a magyar kormány civil szervezetekkel együttműködésben már meg is kezdte az átmenetet segítő konkrét programok megvalósítását.

Az államfő kiemelte: Magyarország üdvözli, hogy az ENSZ és szervezetei központi és egyre növekvő szerepet játszanak a demokratizálási folyamatban, s készen áll arra, hogy szaktudását rendelkezésre bocsássa. A fenntartható fejlődéssel kapcsolatban Schmitt Pál elmondta, hogy Magyarország az 1992-es Rio de Janeiró-i Föld-csúcs 20. évfordulóján a zöldgazdasági koncepció széles körű elfogadtatásának egyedülálló lehetőségeként tekint a jövőre megrendezendő Rio+20 fórumra. Az elképzelés célja a társadalmi-gazdasági fejlődés fenntarthatóságának megteremtése nemzeti, regionális és globális szinten egyaránt, valamint az, hogy hozzájáruljon a munkahelyteremtéshez és a szegénység visszaszorításához.

Schmitt Pál aláhúzta, hogy a koncepció gyakorlati megvalósításához szükség lenne az ENSZ környezetvédelmi struktúrájának áramvonalasítására és hatékonyságának növelésére. Schmitt Pál felhívta a figyelmet a nem fertőző népbetegségek megelőzésének fontosságára. Mint mondta, Magyarország nemzeti rák- és diabéteszellenes programjaival a harc élvonalában áll. E rendszerek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy világszerte működőképes alternatívák alakuljanak ki. Az államfő elmondta, hogy Magyarország már most több országgal együttműködik, és megosztja tapasztalatait a megelőzés, a korai felismerés és a megfelelő költségkímélő kezelés területén, s ezen a téren kész hozzájárulni a nemzetközi erőfeszítésekhez. A magyar köztársasági elnök beszédében köszöntötte Dél-Szudánt mint a világszervezet legújabb, 193. tagállamát, amellyel Magyarország pénteken vette fel a diplomáciai kapcsolatokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.