Ezer kígyó bújt elő

Több mint ezer kígyó született a védelmükre létrehozott központban a Rákosivipera-védelmi LIFE-program 2004-es indulása óta.

MNO
2011. 09. 08. 21:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ezredik kisvipera – egy hím – augusztus 17-én született, hossza 146 milliméter, súlya 3 gramm volt. Élete teljes egészében a tenyészprogramhoz kötődik, hiszen már szülei is a központ terráriumaiban fogantak. Az idén július 29. és augusztus 28. között 205 kígyó született 22 anyától. A viperák vemhességi ideje a hosszúra nyúlt tél és július második felének zord időjárása miatt két héttel tovább tartott, mint korábban, azonban az utódok átlagos súlya (2,4 gramm), mérete (138 milliméter), illetve az alomméret (9,2) sem tért el az elmúlt években tapasztaltaktól – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület csütörtökön az MTI-vel.

A rákosivipera-védelmi központban élő kígyókat egyedileg tartják nyilván, rendszeres bakteriológiai és parazitológiai vizsgálatoknak vetik alá. A szaporítani kívánt egyedeket már ősszel párba állítják, hogy a kígyók a tavaszi nászidőszakot leendő párjuk mellett kezdhessék. A tenyészpárok minden évben változó összetételűek, kijelölésükkor figyelembe veszik származásukat, korábbi szaporodási sikerüket, illetve a genetikai vizsgálatok eredményeit. A végső cél az állatok visszatelepítése. Az elmúlt másfél évben száz viperát engedtek szabadon a Kiskunságban, így a vadon élő populáció becslések szerint 600 egyed lehet Magyarországon.

A rákosi vipera 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a „legkiemeltebb” kategóriába tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke egymillió forint. A jelenlegi populációk mindössze a Hanságban és a Kiskunságban maradtak fenn, a térvesztés legfőbb oka élőhelyeinek átalakítása. A gyepek nagy részének mezőgazdasági művelésbe vonása és a kígyók kereskedelmi célú gyűjtése mellett a szándékos pusztítás is azt eredményezte, hogy a faj a kihalás szélére került. Ezért volt szükség egy komplex természetvédelmi program elindítására, amelynek része a zárttéri tenyészállomány létrehozása.

A védelmi program munkatársai az idén harmadik alkalommal szervezték meg a rákosi vipera napját, amely az ország nyolc helyszínén zajlott. A bécsi schönbrunni állatkertben tartott természetvédelmi napok elnevezésű programsorozaton 32 ezer látogató ismerkedhetett meg a viperák védelmével. A jeles napokhoz kapcsolódva az osztrák Fertő-tó – Fertő-zug Nemzeti Park kirándulásokat szervezett a rákosi vipera hajdani élőhelyeire.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.