Ezt már az ügyvezető sem tűri, lehet, hogy bírósághoz fordul

Egyre inkább élesedik a helyzet Újpesten. A futballcsapattól korábban viharos körülmények között távozott Fehér Csaba, a gárda a 14. helyen szerénykedik a bajnokságban, pénteken pedig a balhátvéd Pollák Zoltán „robbantott” nyilatkozatával. Az ügyvezető igazgatót arról kérdeztük: mi folyik itt, Újpesten?<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/811938" target="_blank"><strong>• Felszámolják az Újpestet</strong></a>

Gabay Balázs
2011. 09. 24. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pollák Zoltán a pénteki Nemzeti Sport hasábjain csúszó fizetésről, éhezésről, utcára kerülő családról vallott. Szavainak hullámai az MNO szerkesztőségéig csaptak, így telefont ragadtunk, és Bartha Csaba számát tárcsáztuk. A lilák ügyvezetője nehezen állt kötélnek, de végül sikerült szóra bírnunk.

„Egy ügyvezető igazgatónak az is feladata, hogy adott esetben a pozitív és a negatív dolgokról is nyilatkozzon. Nekem mostanában az utóbbi jut – kezdte komoran a sportvezető. – Újpesten az utóbbi időben több ügyről is kellett beszélni, és úgy érzem, hogy ezek kapcsán a mi véleményünkre nem mindig voltak kíváncsiak. Sajnos az elmúlt hetek problémáival kapcsolatban a hátteret nem sokan ismerik, és így mondanak ítéletet.”

Kijött a béketűrésből

Bartha Csaba a Pollák-ügyre utalva leszögezte: bárki nyilatkozhat bármit a sajtóban, a szavaiért vállalni kell a felelősséget. Még nem döntötte el, hogy bírósághoz fordul-e, de most ő is elvesztette a türelmét. „Nem értem, hogyan terjedhetett el az az információ, miszerint Pollák Zoltánt kirúgtam. Amikor beszélgettem vele, annyi hangzott el, hogy menjen haza, és gondolkodjon, hétfőn pedig visszatérünk majd a problémás kérdésekre. Ezt követően jelent meg a hátvéd nyilatkozata. Az a véleményem, hogy egy családos ember egyszerűen nem teheti meg ezt. Olyan dolgokat állít, melyek nem hangzottak el. Én béketűrő ember vagyok, de ez most már sok. Nem döntöttem el, de lehet, hogy bírósághoz fordulok majd.”

A csúszó fizetésekkel kapcsolatos információra nem kívánt reagálni az ügyvezető, azt azonban elismerte, hogy a klub nehéz pénzügyi helyzetben van. – Ezen mindenképpen változtatni szeretnénk, dolgozunk is rajta, azonban ha újabb és újabb „ügyekkel” kell foglalkoznunk ehelyett, az lelassítja a folyamatot.

Feltettük a kérdést: ha Leo Beenhakker fizetésére rendelkezésre állt a pénz, vajon mi az oka, hogy a játékosokhoz csak késve jut el a bérük. Bartha Csaba elmondta, az, hogy egy játékos nem kapja meg mindig pontosan a fizetését, nem jelenti azt, hogy a sportigazgató bérét nem tudja állni az Újpest. – Az utóbbi időben mindenki a pénzügyi kérdéseket feszegeti, amikor az Újpest kerül szóba, jelezném: nem vagyunk kötelesek beszámolni mindenről.

Tolnairól nincs hír

Néhány héttel ezelőtti lemondásának okát nem kívánta megosztani velünk, arra a kérdésünkre viszont válaszolt, miért nem írta alá rögtön Mészöly Géza egyoldalú szerződésbontását. „Egy ilyen döntésnek több olvasata van. Egyrészről meg kell vizsgálni, hogy a vezetőedző megfelelt-e a szakmai kívánalmaknak, ez természetesen nem az én tisztem. A szerződésbontásnak van viszont egy gazdasági vonzata is. A váláskor nem láttam tökéletesen biztosítottnak a szerződésbontás finanszírozhatóságát, utóbb azonban megkaptam a garanciákat, így már nem volt akadálya, hogy aláírjam a papírt.”

Tolnai Sándort, az Újpest tulajdonosát néhány héttel ezelőtt kiengedték az előzetes letartóztatásból, szerettük volna megtudni, hogy áll az ügye, az ügyvezető igazgató viszont úgy reagált, ő az Újpest FC ügyein kívül más társaság dolgaival nem kíván foglalkozni. A csapat elé kitűzött céllal kapcsolatos kérdésünkre ellenben megkaptuk a választ. „Nos, a szezon elején a klub úgy látta, a játékoskeret alkalmas az 1–6. hely elérésére. Azóta két játékos, Böőr Zoltán és Fehér Csaba távozott Újpestről, úgy gondolom, mindketten nagy segítségére lettek volna a csapatnak a cél elérésében, sajnálom, hogy már nincsenek velünk. Kilenc meccsen eddig öt pontot sikerült gyűjtenünk, ami sajnos módosítja az elképzeléseket. Úgy tűnik, hogy az eredeti célkitűzés immár nem reális. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az Újpest a középmezőnyben végezhet, ennek érdekében pedig mindent megteszünk majd.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.