Federer két meccslabdáról veszített

Nem nagy meglepetés, ha az első és a második kiemelt vívja egy teniszverseny fináléját, márpedig az idei US Open férfi egyesében ma Novak Djokovics és Rafael Nadal találkozik majd egymással. A világelső szerb kiválóság Roger Federer elleni elődöntője emlékezetes, fordulatos csatát hozott, a spanyol címvédő könnyebben múlta felül Andy Murray-t. A nőknél tegnap éjjel, lapzártánk után csatázott a végső győzelemért Serena Williams és Samantha Stosur.

Deák Zsigmond
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatnánk, mennyire értünk a sportághoz, hiszen szinte az valósult meg, amit két hete az amerikai nyílt teniszbajnokság beharangozójában megjósoltunk. Némileg csökkenti az érdemeinket, hogy ez számított a papírformának. A részletekbe menve: a férfiaknál, csakúgy, mint a Roland Garroson, a világranglista közvetlen élbolya, az első négy kiemelt került az elődöntőbe. Hogy az egyszerűbbel kezdjük, a Párizsban és New Yorkban is címvédő spanyol Rafael Nadal mindkét alkalommal felülmúlta Andy Murray-t.
A másik ágon viszont fordított eredmény született, mint a francia fővárosban: három hónapja Roger Federer megszakította Novak Djokovics hosszú, 43 mérkőzéses veretlenségi sorozatát, az azóta világelsővé avanzsált szerb klasszis viszont most Flushing Meadowsban visszavágott. A helyi közönség a 2003–2008 között sorozatban amerikai bajnok svájci fenomént támogatta (ahogy Taróczy Balázs is elmondta, nem a legelegánsabb stílusban), Djokovics néha bizony hasonló gesztusokkal válaszolt. Federer szokása szerint úriember volt, ráadásul 2-0-s előnyt szerzett, aztán 2-2-nél újra nekirugaszkodhatott a döntésnek. S olyannyira összeszedte magát, hogy 5:3, 40-15-nél, saját adogatásánál két mérkőzéslabdához jutott. Djokovics egyet dühből keresztbe verve hárított, utána hergelte kicsit a publikumot, aztán viszont szerencséje volt a hálón megpattanó labdánál. A svájci keze és lelke erre megremegett, elveszített zsinórban négy játékot, s vele az egész, körülbelül négyórás meccset.
„Nem mondhatnám, hogy kontroll alatt tartottam az ötödik szettet, mert ez nem volna igaz. Roger szerválhatott a győzelemért, s én kis híján kikaptam. De ne feledjük, itt a legjobbak játszanak egymással, csak néhány pont dönt egyik vagy másik fél javára. Most az enyémre” – értékelt Djokovics, aki a tavalyi US Open-elődöntőt is megnyerte Federer ellen, s már „csak” 14-10-es hátrányban áll az egymás közötti összesített mérlegben. „Nagyon kellemetlen megmagyaráznom ezt a vereséget, mert úgy érzem, teljesen más hangulat is uralkodhatna most a sajtókonferencián. Az az igazság, hogy nem játszottam elég jól a legvégén, így csak magamat okolhatom. De hát miért is nézzük és szeretjük a sportot? Azért, mert mindenkinek megvan az esélye a meccs végéig” – filozofált Federer, akivel 2002 után most fordult elő újra, hogy egyetlen Grand Slam-tornát sem nyert. A mai finálé előtti esélyekről Nadal nyilatkozott: „Ebben a szezonban már öt döntőt elbuktam Djokoviccsal szemben, de remélem, itt, New Yorkban minden másképp alakul.”
A nőknél a papírformát Serena Williams szállította, aki 28. kiemelt létére favoritnak számított, s ezt bizonyította is az elődöntőben a világelső, de még mindig GS-versenysiker nélkül álló Caroline Wozniacki könynyed felülmúlásával. A másik ág szinte teljesen kiürült, a 9. kiemelt Samantha Stosurt tavalyi Roland Garros-döntője ellenére nem tartották esélyesnek.
Elődöntő, férfiak: Nadal (spanyol, 2.)– Murray (brit, 4.) 6:4, 6:2, 3:6, 6:2; Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 3.) 6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5. Nők: S. Williams (amerikai, 28.)– Wozniacki (dán, 1.) 6:2, 6:4; Stosur (ausztrál, 9.)–Kerber (német) 6:3, 2:6, 6:2.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.