Fehér Béla: Szilvakék paradicsom – Darázsfészek 25

MNO
2011. 09. 14. 7:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehér Béla: Tariska István újabb győzelme

A hegyek között megbújó, festői fekvésű Cserjeszélen rendezték a hagyományos vegetáriánus főzőverseny idei országos döntőjét. Öröm volt látni a lakosság áradó vendégszeretetét, az arcokon fénylő büszkeséget, hiszen nem minden nap kerül az érdeklődés középpontjába egy alig ötszáz lelkes kis falu. Már korán reggel megtelt emberekkel a főtér, takarították a Szent Ubaldo templom környékét, hadd lássa mindenki, milyen tiszta, rendes falu ez! Nem sokkal kilenc óra után autóbusszal érkeztek a versenyzők. Fehér formaruhát, kuktasapkát viseltek, minden mozdulatukat feszültség árnyékolta, tisztában voltak a tét nagyságával. A zsűri asztalát a bográcsok és grillsütők sorfala előtt a falu nagy szülötte, Csőke Ottó mellszobra közelében állították fel.

Tíz órakor megszólalt a gong, lángra lobbantak a gasztrotüzek, s a hangszórókból felcsendült a Szicíliai vecsernye, Verdi halhatatlan asztali muzsikája. Száznyolcvan perc állt a küzdőtéren vetélkedő konyhaművészek rendelkezésére, de ennyi időre senkinek sem volt szüksége. Elsőnek a tavalyi harmadik helyezett, Landhaller Gyula (54 perc) készült el, utolsónak pedig az egzotikus zöldségekkel dolgozó Pöstyén János (132 perc). Az ételek kóstolását követően a zsűri az egykori tejbegyűjtő épületébe vonult vissza, s percek alatt kialakította a sorrendet.

A döntőt – sorozatban hetedszer – Tariska István nyerte mangalicazsír-labdacsokon főtt csülkös pacalpörkötjével. Ő kapta az Országos Phyloxera Társaság különdíját, a százhúsz személyes étkészletet, a Biomuck konzervgyár által felajánlott meggypiros Herkules King sportkocsit és a Rasping Voice telefontársaság harmincmillió forintos ösztöndíját, s hozzá az Anbruch Kosmeticum jóvoltából egy ajándék éttermet Tajvan előkelő negyedében, a Lalu félszigeten. A második helyen Dudics Roland végzett lágyra marinált retek-alma-vízitormalevél kompozíciójával, amelyet kecskesajt mousse és hagymalekvárral töltött rizspuding egészített ki. Pontszámban kevéssel lemaradva szorult a dobogó harmadik fokára Falics Endre medvehagymaágyon tálalt, szarvasgombamártással csíkozott polentafelfújtja. Az eredményhirdetést követően népszerű vegetáriánus művészek adtak műsort a Csörgő utcai szabadtéri színpadon, este pedig utcabál zárta a napot. A döntőt jövőre Vastaván, a káposztatermelés fellegvárában rendezik.

Kívánság

Ültünk a tóparton a Gizivel, zsibbadt nyakkal bámultuk a fekete eget, mert a Gizi tényleg hisz abban, ha hullócsillagot lát, teljesül a kívánsága, én persze reménykedtem, hogy hullócsillag nélkül is teljesül a kívánságom, mert már nagyon régen vágytam a Gizi testére, nem szép test, elismerem, de mégiscsak test, ráadásul megcsapott a bőre fasírtillata, de mondtam magamban, semmi kanos kapkodás, ne riasszuk el a vadat, türelmesen megvárom, amíg meglátja a nyomorult hullócsillagát, ami csak egy darab égő, büdös szén, akkor aztán sarkig rúgom az ajtót, mire a Gizi megfogta a kezem, és megkérdezte, mit gondolok, mi lesz neki a kívánsága, ha végre meglátja a hullócsillagot, de megrántottam a vállam, honnan tudjam, nem látok a fejedbe, Gizi, na, erre a fülemre hajolt, hogy elárulja, éreztem a nedves, meleg szuszogását, de abban a pillanatban bömbölve, sisteregve becsapódott egy hullócsillag, és pont a Gizit találta telibe, annyit se mondott, hogy hintaló, izzó miszlikre szakadt, valósággal szétfröcskölt, még a fák tetejére, a házfalakra is jutott belőle, én meg elindultam haza, közben azon törtem a fejem, ha a Gizi tényleg ezt kívánta magának, nagyon el lehetett keseredve.

(Magyar Nemzet, 2011. szeptember 14.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.