Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Fehér Béla – Szilvakék paradicsom: Darázsfészek 27

MNO
2011. 09. 28. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyreigazítás 1

Alulírott Prehoda Kálmán, a kisladoványi általános iskola testnevelő tanára értesítem a tisztelt közvéleményt, miszerint boldog emlékű ükapám, Prehoda Alajos 1857-ben könyvet adott ki Gömör és Kishont törvényesen egyesült vármegyék geographiai és statisticai leírása címmel. Ükapám Albert nevű keresztfiának leszármazottaitól a minap jutott hozzám a könyv eredeti kézirata. A Források, gyógyvizek című fejezetben, ahol a szerző a Lubenyik mellett található Alojza vasgálicos fürdőről értekezik, a palackban megvásárolható csevice árát öt krajcárban határozza meg. Ezzel szemben a kötet 212. oldalán helytelenül négy krajcár szerepel! Kérem a helyesbítés tudomásulvételét, az olvasók szíves elnézését. Tisztelettel: Prehoda Kálmán

Helyreigazítás 2

Közleményt juttatott el lapunkhoz dr. Prehoda Nándor, Vastava önkormányzati képviselője. „Mélységes felháborodással olvastam szombati számukban a Patkányok ébren alszanak című, rólam szóló, ellenséges hangvételű újságcikket, amely rossz fényben tünteti fel személyemet és a településért évek óta végzett munkásságomat. Nyomatékosan kifogásolom az alábbi mondatot: »Prehoda Nándor neve már fogalom a településen. A közérzetünket fertőző butaság, a hatalommal visszaélés, a gátlástalan kapzsiság, a korrupció szinonimája.« Ezzel szemben az igazság az, hogy bárkit szemközt hazudok, arcátlan módszereket alkalmazva saját zsebre dolgozom, csúszópénzt minden mennyiségben szemrebbenés nélkül elfogadok, végeredményben mindenre alkalmatlan, cinikus hátramozdító vagyok, aki kifejezetten ártalmas a közéletre. Ha szűk homlokomra tekintenek, ha sunyi szemembe néznek, mindez a napnál világosabb. Levelemet szíveskedjenek nyolc napon belül változtatás nélkül közölni, ellenkező esetben pert indítok.”

Helyreigazítás 3

Tisztelt Genealógiai Közlöny! Nagy várakozással olvastam augusztusi számukban a Prehoda-nemzetség igaz története című, családunkról szóló tanulmányt, amely súlyos tévedést tartalmaz. Prehoda Gergely soha nem volt a csallóközi ármentesítő társulat elnöke, ő illemtanár volt a keszthelyi Upor tánciskolában (Sörház, ma Deák Ferenc utca 24.), ott ismerte meg Rákosi elvtárs (Mátyás) majdani titkárnőjét, Mühlbeck Franciskát, aki később Finnországba emigrált (Lahti, Karnoittai utca 16.), ott esett teherbe egy Pukkila nevű, büntetett előéletű meteorológustól, aki nem féltestvére, hanem természetes fia a hasonló nevű chilei származású hírszerzőnek, aki később a hatóságok elől bujkálva, az egykori Szovjetunióban telepedett le (Magnyitogorszk, ulica Pomonyin 2.), külsejét megváltoztatta, középkorú nőként élte rejtőzködő életét, majd férjhez ment, és felvette a Prehoda Szvetlána nevet, s aki a cikk állításával ellentétben nem azonos az édesapámmal.

Helyreigazítás 4

Múlt heti számunk Terített asztal rovatában, a Prehoda Kató legendás konyhája című cikkének kapros tökfőzelék receptjébe értelemzavaró hiba csúszott. A legyalult, majd megfőzött tököt gyakori keverés mellett természetesen nem kecskeszarral engedjük fel, hanem gyenge csontlével, aztán a szokásos módon, tejfellel behabarjuk. Kedves olvasóinktól elnézést kérünk!

(Magyar Nemzet, 2011. szeptember 28.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.