Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Fejlesztés a gabonakutatónál

A Gabonakutató Nonprofit Kft. szuperkorai és korai érésű hibrid kukorica vetőmagjai iránt megnövekedett kereslet kielégítését teszi lehetővé az az új üzemépület, melyet pénteken adtak át Kiszomboron – közölte Szilágyi László, az állami tulajdonú cég ügyvezető igazgatója.

MNO
2011. 09. 30. 14:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt év után ez az első új épület, mellyel a kutatóintézet gazdagodhatott – mondta a szakember a 450 négyzetméteres, könnyűszerkezetes üzemépület átadási ünnepségén. A versenyképesség javításához szükséges fejlesztések azonban nem álltak le a cégnél, idén is mintegy százmillió forint értékű eszközt vásárolt az intézet. A Gabonakutató Nonprofit Kft. néhány napon belül bead egy fejlesztési pályázatot is, amellyel 280 millió forintos beruházással 320 hektár termőföld öntözését tenné lehetővé Kiszombor határában – tudatta Szilágyi László.

Az új épületben – amelyet 44 millió forintért a szegedi Berill Invest Kft. húzott föl kevesebb mint két hónap alatt – a hibrid kukorica előállításához szükséges nemesítési anyagok, vonalak termésének feldolgozását végzik majd. A fejlesztésre azért volt szükség, mert a kedvezőbb körülmények között nagyobb mennyiségű és jobb minőségű alapanyag-előállításra és -tárolásra nyílik lehetőség.

Az utóbbi évek nemesítési eredményeinek köszönhetően megnőtt a kereslet a szegedi kukoricahibridek iránt, melyek a multinacionális cégek fajtáihoz képest jobban alkalmazkodnak a szárazsághoz, és kedvezőbben viselik az esetleges technológiai hibákat. Az új, korai és szuperkorai fajtajelöltek biztató eredményei előrevetítik, hogy elsősorban a környező államokba, azon belül is Oroszországba, Ukrajnába és Fehéroroszországba irányuló export tovább fog nőni – közölte az igazgató, hozzátéve: a FÁK-országokba irányuló hibrid kukorica vetőmag export már jelenleg is meghaladja a hazai értékesítés volumenét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.