Fél év elteltével szabadultak a kalózok fogságából

Szabadon engedtek szomáliai kalózok hét dán állampolgárt, köztük egy öttagú családot, akiket több mint fél évvel ezelőtt ejtettek foglyul Afrika szarva előtt – jelentette be szerdán a dán külügyminisztérium.

MNO
2011. 09. 07. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dánokat, akik világ körüli úton jártak jachtjukon, február 24-én rabolták el a kalózok Szomália partjaitól több száz mérföldre keletre. A tárca szerint a hosszú fogságból szabadult dánok a körülményekhez képest jól vannak, s várhatóan rövid időn belül visszaérkeznek hazájukba. A túszok között volt egy háromgyermekes család, valamint a jacht kétfős személyzete.

A dán külügyminisztérium közleménye nem tett említést a túszok kiszabadulásának körülményeiről. Egy szomáliai kalóz a Reuters brit hírügynökségnek telefonon nyilatkozva mindazonáltal azt állította, 3 millió dolláros váltságdíjat kaptak (a túszokért cserébe).

A dánokat elfogásuk után a kalózok az észak-szomáliai Puntland tartományban tartották fogva. A kormányerők március 10-én megpróbálták kiszabadítani őket, de nem jártak sikerrel. A tengeri rablók ezt követően „anyahajójukra”, egy korábban zsákmányolt görög hajóra hurcolták túszaikat. A dán család 2009 augusztusában indult jachtjával a világkörüli útra, s ez év nyarának végére tervezte hazatérését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.