Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Felcsendülnek a pincekoncertek

MN
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pécsett és a villány–siklósi borút településein 1993 óta rendezik meg az Európai bordalfesztivált, amelyen mindeddig harmincnyolc ország közel négyezer énekese hozta el nemzeti kultúrájának borhoz kapcsolódó zenéit, hogy szórakoztassa a borvidékre látogató közönséget. Ebből kiindulva mi más is lenne a most pénteken kezdődő és egészen vasárnapig tartó fesztivál célja, mint hogy a borokról alkotott képet zenei eszközökkel gazdagítsa. A rendezvény emellett jó példája a kultúrák közötti párbeszédnek, Európa és más földrészek találkozásának, a nemzeti és nemzetiségi hagyományok felidézésének. Mindennek érdekében Dél-Amerika, Ázsia és Európa férfikórusai, vokálegyüttesei és szólistái egyaránt eléneklik bordalaikat a villány–siklósi borúton tartandó pincekoncertjeiken, a pécsi Kodály Központ gálakoncertjén, valamint a pécsi Széchenyi téren, az ókori Bacchus-ünnepeket idéző rendezvényen.
A program pénteki megnyitója Villánykövesden, a Batthyány pincében lesz. És bár ezen eseményen csak a meghívott vendégek vehetnek részt, az este hat órakor kezdődő villányi pincekoncerteket és a hét órakor a Diófás téren felcsendülő szabadtéri koncertet már bárki meghallgathatja.
A következő nap programjai délután fél ötkor, a pécsi Kodály Központban startolnak. Ekkor veszi kezdetét a villányi prémium bormustra, amelyen a villányi borvidék 19 legkiemelkedőbb borával találkozhat a közönség. Este hétkor ugyanezen a helyszínen a neves hazai és külföldi fellépőket felvonultató XV. Európai bordalfesztivál gálaestje hallgatható meg.
Programból vasárnap sem lesz hiány, délelőtt a villány–siklósi borút településein lesznek koncertek, tíz órakor pedig a pécsi Széchenyi téren veszi a kezdetét a bor és dal ünnepe. Ennek keretében a borosgazdák és a borút- egyesületek tartanak bemutatót, majd pedig délután háromkor megkezdődik a szüreti felvonulás. A nap csúcspontja a Régió bora és a Régió médiabora verseny díjátadója lesz.

Infó: www.winesongfestival.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.